Składniki:
- 235 ml mleka
- 375 ml maślanki
- 250 ml śmietanki 36%
- 220 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
- 700 g agrestu
- 130 g cukru
- Z minimum 6-godzinnym wyprzedzeniem zabieramy się za przygotowanie panna cotty. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 5 minut, aż napęcznieje. Śmietankę z cukrem podgrzewamy w rondlu, mieszając, aby rozpuścić cukier. Gdy zacznie się gotować, dodajemy do niej żelatynę i dokładnie mieszamy trzepaczką, ale nie ubijamy, aby nie powstała na powierzchni zbędna pianka! Ściągamy masę z ognia, dodajemy mleko i maślankę. Rozlewamy do przygotowanych naczynek, do 2/3 wysokości. Po ostudzeniu wstawiamy zafoliowane do lodówki na minimum 5 godzin.
- W międzyczasie przygotowujemy żelek z agrestu. Owoce myjemy, odrywamy szypułki i gotujemy z cukrem pod przykryciem na średnim ogniu, przez około 20-30 minut, często mieszając. Część owoców całkowicie się rozpadnie, część pozostanie w całości*. Chodzi o to, żeby nadać temu konsystencję kisielu, który po lekkim przestudzeniu wylejemy na powierzchnię zestalonego mlecznego deseru.
* jeśli chcesz pozbyć się skórek – przetrzyj wszystko przez sito