Syrop z karobu nie jest łatwy do dostania, lecz warto włożyć trochę wysiłku i spróbować go znaleźć (na przykład w sklepach z greckimi produktami lub żywnością dla diabetyków). Sam w sobie nie zachwyca smakiem, lecz w połączeniu z kremową masą serową i jeżynami, smakuje wyjątkowo.
Składniki:
- 750 g mielonego twarogu śmietankowego
- 3 jaja
- 250 g śmietany 30%
- 180 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 25 g kaszy manny
- 1 gruba laska wanilii
- szczypta soli
- 250 g jeżyn
- 25 g cukru
- 12 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka + 2 łyżki zimnej wody
- 2 g soli
- 70 g syropu z karobu (ewentualnie syropu z granatów lub melasy trzcinowej)
- 200 g cukru
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g masła
- 35 g uprażonych płatków migdałowych
- Pieczemy spód do ciasta. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę i siekamy nożem lub mieszamy w mikserze do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy żółtka rozmieszane z wodą i energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego, gładkiego ciasta. Formujemy kulkę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Wyciągamy i wałkujemy na placek o grubości 5 mm. Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 minut, do zezłocenia. Studzimy i kruszymy na dość drobne kawałki dłońmi/tłuczkiem/mikserem (jak kto woli), po czym łączymy z syropem i wyrabiamy szpatułką na dość jednolitą masę. Kruszymy ciasto na dno tortownicy o średnicy 27 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- 200 g jeżyn wrzucamy do rondelka wraz z cukrem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści. Mąkę rozrabiamy z wodą i cały czas mieszając, wlewamy do owoców, gotujemy do uzyskania żelowej konsystencji. Studzimy.
- Robimy sos karmelowy. Cukier ze śmietaną i masłem podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, na koniec dodajemy płatki migdałowe.
- Do dzieży miksera wkładamy wszystkie składniki na sernik: ser, jaja rozrobione ze śmietaną, cukier puder, mąkę, kaszę, ziarna wyskrobane z laski wanilii oraz sól. Wyrabiamy na wolnych obrotach do momentu całkowitego połączenia się składników – nie za długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Przelewamy do tortownicy. Na wierzchu łyżką nakładamy żelową masę, po czym, przy pomocy patyczka malujemy fantazyjne wzorki.
- Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową, wstawiamy do większej brytfanki, wlewamy do połowy wysokości gorącą wodę i pieczemy w 150 stopniach przez 60 minut. Sernik nie powinien urosnąć, ani rumienić się, po wyjęciu z piekarnika powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy minimum 7 godzin w lodówce. Podajemy ze świeżymi jeżynami i sosem karmelowym.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: magazyn USTA