Bazą do wszystkich je to samo kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 1 łyżka śmietany 18%
- 50 g drobnego cukru do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy, wypełniamy ciastem blachę (wystarczy na jedną sporą). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Mazurek z biała czekoladą i czarną porzeczką
- 2 tabliczki czekolady
- 200 gram śmietany 22 %
- słoik konfitur z czarnej porzeczki
- bakalie do ozdoby
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stopniowo dodajemy śmietanę, mieszamy. Ciasto smarujemy niezbyt grubą warstwą konfitur. Na to wylewamy masę czekoladową. Ozdabiamy bakaliami. (Blaszka z Red Onion z nieprzywierającą powłoką i ruchomym łatwo wyjmowanym dnem).
Mazurek pomarańczowy
- opakowanie serka mascarpone
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka masła
Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę, podsmażamy na patelni z cukrem i odrobiną masła. Dodajemy wyciśnięty sok z tych samych pomarańczy, redukujemy go o połowę objętości. Studzimy i mieszamy z mascarpone. Smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki, by masa zastygła.
Mazurek tradycyjny czekoladowy
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 36 %
- 2 łyżki kakao
Gotujemy śmietanę z cukrem kilkanaście minut ciągle mieszając aż zacznie gęstnieć. Na końcu dodajemy kakao. Można odlać trochę masy do szklanki i dokładnie rozmieszać, tak by nie zostały grudki. Wylewamy na ciasto, ozdabiamy wedle uznania, my wykorzystaliśmy startą skórkę pomarańczową.
Mazurek różany z migdałami według przepisu Elizy Mórawskiej / Whiteplate
- 150 g miękkiego masła
- 200 g konfitury z płatków róży w cukrze lub płatków róży w cukrze (w słoiczkach, dostępne w sklepach eko)
- 2-3 krople olejku migdałowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na patelni lub w piekarniku 50 g cukru
Masło utrzeć z cukrem do białości. Następnie, wciąż ucierając, dodawać po łyżce płatków róży, następnie dodać śmietanę, sok i olejek migdałowy. Tak przygotowaną masą posmarować upieczony i ostudzony spód, posypać płatkami migdałów. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link