Składniki (na 1 porcję):
- 2 jabłka
- 1 średni burak
- 1/2 średniego selera
- nać pietruszki
Przepis: Marta Wajda, zdjęcia: magazyn USTA
Składniki (na 1 porcję):
Przepis: Marta Wajda, zdjęcia: magazyn USTA
O wojnie w nas, o powrocie do krajobrazów dzieciństwa i celebracji natury w całej jej zwierzęcości i zmysłowości opowiada Andrzej Stasiuk. Oraz o tym, że to kobiety ocalą świat. Po 12 latach od książki „Taksim” doczekaliśmy się nowej powieści Andrzeja Stasiuka – „Przewóz”. W tak zwanym międzyczasie ten samotnik z beskidzkiego Wołowca rozwijał inne, bardziej
# Agata Eendo Nowicka, Andrzej Stasiuk, Anna Sańczuk, PrzewózDuma! Usta i Eat Poland zostały poproszone o przygotowanie filmów promujących polską kuchnię w Stanach Zjednoczonych. Zobaczcie nasze filmowe realizacje dla Instytutu Polskiego w Nowym Jorku. Bohaterami dwóch pierwszych są Maria Przybyszewska i Alaksander Baron, którzy pokazują tradycję grzybiarską oraz fermentację w malowniczych sceneriach Podlasia (Stara Szkola) oraz pola Gospodarstwa Majlert. Mamy nadzieję, że wrzawska z borowikami, buraczany
#Anda Rottenberg, znana krytyczka sztuki, dyrektorka ważnych instytucji kultury i kuratorka, wydała właśnie książkę kulinarną. I podeszła do niej, jak – nomen omen – kuratorka. Zbierając przepisy od przyjaciół, polskiej inteligencji nieprofesjonalnie gotującej, jak ich nazwała, stworzyła książkę piękną i pożyteczną. Taką, z której chce się gotować. „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” to kolekcja przepisów autorki oraz
# Alicja Biała, Anda Rottenberg, Antonina Konopelska, Monika BrzywczyOkazuje się, że inaczej wygląda porcja sake dla wesołków, a inaczej dla smutasów. Z naszej aury można wyczytać, kto jakiego trunku potrzebuje. A przynajmniej jedna osoba potrafi to zrobić – właścicielka wyjątkowego tokijskiego baru, Marie. Ulice Tokio są wypełnione po brzegi niekończącą się ilością knajpek, barów i restauracji. Żeby wyróżnić się w tym oceanie, potrzeba
# Arieh Rosen, Gem by Moto, Noam Levinger, www.gembymoto.gorp.jp