„Napisałyśmy ją dla każdego, kto chce wprowadzić do swojej kuchni zdrowe produkty – opowiadają autorki – takie, które pomagają dobrej florze jelitowej, zapobiegają stanom zapalnym oraz odpierają ataki wielu chorób. W naszych recepturach znajdziesz dużo warzyw, nasion, orzechów i przypraw. Potrawy są bezglutenowe, pozbawione nabiału oraz cukru, a co najważniejsze – są pyszne! Przetestowane przez wytrawnych smakoszy.”
Znajdziecie w niej takei dania jak sałatka pad thai z pieczonym tofu, złota owsianka, smoothie obiadowe, gryczane naleśniki świata materialnego czy ich słodki hit, znany czytelnikom bloga, zdrowe kulki toffi. W przepisy autorki wplotły sporą porcję zdrowych rad, jak dnbać o siebie, efektywnie planować posiłki czy zastępować jedzeniowe przyjemości tymi zdrowszymi.
Food Pharmacy. Przepisy
Mia Clase i Lina Nertby Aurell
Wydawnictwo Otwarte 2017
cena: 44,90 zł
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Jelita i Luke Skywalker
Lina Nertby Aurell i Mia Clase dwa i poł roku temu założyły bloga Food Pharmacy, gdzie dzielą się swoimi spostrzeżeniami o zdrowym odżywianiu. Książek o tej tematyce jest mnóstwo, ale ta jest wyjątkowa. Dlaczego? – Dowiemy się z niej m.in., że pierwsza osoba, która dożyje 200 lat, prawdopodobnie już się urodziła. – Tylko tutaj siła Luke’a
# Food Pharmac, Lina Nertby Aurell, Mia ClaseUczta uczuciowa
Anda Rottenberg, znana krytyczka sztuki, dyrektorka ważnych instytucji kultury i kuratorka, wydała właśnie książkę kulinarną. I podeszła do niej, jak – nomen omen – kuratorka. Zbierając przepisy od przyjaciół, polskiej inteligencji nieprofesjonalnie gotującej, jak ich nazwała, stworzyła książkę piękną i pożyteczną. Taką, z której chce się gotować. „Kuchnia towarzyska i uczuciowa” to kolekcja przepisów autorki oraz
# Alicja Biała, Anda Rottenberg, Antonina Konopelska, Monika BrzywczyW mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#