Pół kilo zielonej soczewicy gotujemy al dente. Na tłuszczu kokosowym smażymy jedną poszatkowaną czerwoną cebulę, dorzucamy soczewicę, sól, pieprz i świeżą kolendrę. Podsmażamy chwilę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch delikatnie wbijamy jajka – tak by żółtka nie wypłynęły. Zapiekamy ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!
przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: magazyn USTA
Zobacz też podobne artykuły
Śniadanie egzotyczne
Już najbliższą niedzielę zapraszamy na nasz kolejny brunch w Stacji Mercedes. Tym razem swoje dania zaserwuje Maria Przybyszewska. Jej śniadania są wyjątkowe, tym razem zaserwuje menu egzotyczne, tajsko-arabskie. Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, stylistka jedzenia, współpracowniczka magazynu USTA z zawodu jest fotografem, ale gdy kilka lat temu znajomi zaproponowali jej poprowadzenie kuchni w nowo otwieranym stołecznym bistro,
# Maria Przybyszewska, Stacja MercedesNajdroższe jajka w Szwecji
Przy okazji pracy nad jajecznym numerem ekipa UST odwiedziła Karolinę Wilczyńską, która w swoim małym szwedzkim gospodarstwie hoduje kury, przepiórki i pszczoły. Jej jajka, mięso i miody serwują najlepsze restauracje w Sztokholmie. Co poniedziałek w jej kuchni kawę̨ piją Jacob Holmström i Anton Bjuhr, szefowie kuchni w restauracji Gastrologik w Sztopkholmie (jedna gwiazdka Michelina). Przyjeżdżają̨ tu,
# Egg, gastrologik, jajka, Karolinea Wilczyńska, Kopenhaga, Rosendals TrädgårdCroque-demoiselle w szesnastej dzielnicy
Wakacje przed nami, może ktoś wybiera się do Paryża? Przedstawiamy wam Holiday Cafe, definicje paryskiego szyku w gastronomii. Wypełniona pięknymi paryżanami,kusi nowatorską kuchnią francuską. Z dala od piłkarskich emocji, bo znajduje się w cichej, ale bardzo modnej 16-tej dzielnicy. O tym stylowym miejscu pisze dla UST Edward Kanarecki. Miłośnicy niszowych magazynów z pewnością znają słynny Holiday Magazine.
# croque-demoiselle, Daniel de la Falaise, Edward Kanareck, Franklin Azzi, Holiday Cafe, Holiday Magazine, Paris, ParyżMalezyjska laksa z kalafiorem i boczniakami
Laksa to esencja Azji. Przenikają się w niej smaki Indonezji, Tajlandii i Chin. Kolendra, kokos, imbir, trawa cytrynowa, tamaryndowiec. Znamy ją przede wszystkim w wersji z krewetką i sosem rybnym. Mickey Rotten podaje ją w wersji malezyjsko-wegańskiej, gdzie skorupiaki zastąpił warzywami, a sos rybny limonkami. Na przeziębienia i inne słabości poniedziałkowe będzie idealna! Składniki: Pasta: 2 ząbki czosnku 3
# laksa, soup, vegan, wegańska