Składniki:
4 garście rukoli
30 dkg truskawek 6 niewielkich buraczków kilka listków mięty 100 g sera halloumi (opcjonalnie) 4 łyżki orzeszków pini oliwa łyżka musztardy dijon łyżka syropu klonowego sól, pieprz Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Buraczki myjemy, skrapiamy oliwą. Układamy je na blaszce wyłożonej folią aluminiową, przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy, kroimy w ćwiartki. Jeśli chcemy użyć halloumi, kroimy je w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Rukolę myjemy, suszymy, układamy w salaterce. Truskawki myjemy i kroimy na pół. Dodajemy do rukoli. Do tego buraki i ser. Sałatkę posypujemy prażonym pini i skrapiamy sosem zrobionym z oliwy, syropu klonowego i musztardy dijon. Dajecie znać czy smakowała tak samo bardzo jak nam. Przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: USTA magazyn
Zobacz też podobne artykuły
Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuSłodki przekręt
Michal Bouton, mistrzyni słodkich wypieków z Tel Awiwu, zainspirowana polskimi przepisami świątecznymi zinterpretowała je na nowo. Może i nam przyda się świeże spojrzenie na naszą tradycję? Zamieńmy mak w makowcu na czarny sezam, dodajmy bekon do pierników. Odwagi! PIERNIKI Składniki: 50 g drobno posiekanego bekonu 30 g cukru 280 g mąki 1 łyżeczka imbiru 1⁄2 łyżeczki cynamonu 1⁄2 łyżeczki sody 80 g brązowego cukru 100
# kuria, makowieck, Michal bouton, sernikLetnia sałatka z kiełkami, truskawkami i kwiatami
Czy to już lato? Prawie… Poznajemy po zawartości naszych talerzy, bajecznie kolorowych, a jednocześnie bardzo lekkich. Truskawki, kwiaty, kiełki! Prawie nic, a ile doznań smakowych. Składniki: 2-3 garście soczystych i chrupkich kiełków hodowanych na biohumusie niewielka czerwona cebula 2 młode buraczki 2-3 słodkie papryczki kilkanaście truskawek garść listków szczawiku zajęczego garść pekanowych orzeszków (podprażonych) kilka kwiatków bratka dwie łyżeczki kremu jabłkowego Rajmana (opcjonalnie) łyżeczka miodu 2
# bratki, kiełki, pekan, Rajman, sałatka truskawkaJarmuż razy dwa
Miłość do jarmużu nie jest prosta. Ciągle słyszymy, że piękny, ale na talerzu sprawia kłopoty. Dlatego dziś Magdalena Święciaszek serwuje go na dwa sposoby: w sałatce ziemniaczanej z cebulą oraz dressingiem na bazie kaparów i w koktajlu z dodatkiem jabłka. Zestaw świetny i na lunch do pracy, i na sobotnie śniadanie. A więc dziś rozpUSTA
# Magdalena Swięciaszek, rozpusta