JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Smażone paczuszki z hinduskim nadzieniem ziemniaczanym


Składniki (na dwie porcje):
 

  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 100m oleju kokosowego

 
nadzienie:

  • 250g obranych ziemniaków
  • 100g szpinaku
  • 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 ½ łyżeczki nasion musztardy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól do smaku

Ziemniaki kroimy w bardzo dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Szpinak wrzucamy na osoloną wodę na 10 sekund, odcedzamy i odciskamy. Na patelni rozgrzewamy olej z kurkumą, kolendrą i nasionami musztardy. Kiedy te ostatnie zaczną pękać, dodajemy szpinak, potłuczone ziemniaki, cukier i sól. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Studzimy.
 
Sos jogurtowy:

  • 3 łyżki stołowe jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 50g orzechów nerkowca
  • garstka delikatnie posiekanej kolendry

 
Orzechy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni – studzimy i miażdżymy boczną stroną noża. Łączymy z resztą składników sosu.
 
jogurt kokosowy:

  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka jogurtu

Podgrzewamy mleko kokosowe do 35-40 stopni. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Możemy użyć jakiegokolwiek jogurtu – sojowego bądź mlecznego (wersja nie wegańska ). Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce np. pod kaloryfer. Kultywujemy 12-24 h sprawdzając stopień zakwaszenia, który nam odpowiada.
 
Rozpościeramy wilgotną ściereczkę na blacie kuchennym. Papier ryżowy zanurzamy w misce z zimną wodą i kładziemy na ściereczce. To samo powtarzamy z drugim arkuszem i umieszczamy go na pierwszym. Na środek wykładamy 1/3 nadzienia i zawijamy boki, a następnie dół i górę tworząc zamkniętą kopertę. W ten sam sposób robimy jeszcze dwie paczuszki. Smażymy w rozgrzanym oleju kokosowym na złoty kolor. Podajemy z sosem jogurtowym.
 
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie: Magazyn USTA
 
 
 
 
 
 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin