Wszystko dzięki Perlage Tasting Club czyli ekskluzywnemu programowi, który koncentruje się na degustacji wina, wody, jedzenia i ich łączenia, wszystkiego w trakcie jednego wyjątkowego dnia. W doborowym gronie sommelierów, restauratorów i prasy degustowaliśmy rocznik 2008 win Bordeaux. Podobno nieudany – opowiadał nam Piotr Kamecki z Wine Taste by Piotr Kamecki, który prowadził degustację – ale w przypadku niektórych marek nieudany wciąż znaczy warty zainteresowania. Część butelek pochodziła z piwnic Water&Wine, część została dobrana wyjątkowo na tę okazję.
Oczywiście winu towarzyszyło specjalnie skomponowane przez szefa kuchni – Marka Flisińskiego – menu degustacyjne składające się aż z 10 punktów.
Na przystawkę sandacz z musem z kalafiora na kapuście. Potem świetny rosół z gołębia. Soczysta cielęcina i aromatyczne foie gras w cebulowym sosie. żabnica z kapustą i palonym beszamelem czy w końcu wołowina skropiona pietruszkowym musem podana z płatkami trufli. Zaskakujące dla nas przeplatanie ryb z mięsami, na pewno dalekie od standardu. Czuliśmy w tej wielości dań, w tych zaskakujących zestawieniach niezwykły potencjał świetnego kucharza, który stara się olśnić gości, pokazać się z wielu różnych stron. I na koniec jeszcze deser rozpisany na kilka akordów: lokalne sery (w tym od naszej ulubionej Drogi Mlecznej, mieszczącej się po sąsiedzku pod Kazimierzem) z domową konfiturą, rokitnik z marchwią i białą czekoladą, zestaw petit foursów i śliwka nałęczowska. Będziemy pamiętać tę kolację bogatą w smaki, ambitny team kucharski, no i same zakłady Cisowianki – nowoczesne, rozwinięte technologicznie, dzięki którym już wiemy, jak powstaje butelka pet i z jaką prędkością napełnia się wodą z nałęczowskich źródeł.
http://cisowianka.pl/waterwine/
Zobacz też podobne artykuły
Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Beaujolais – wino dla niecierpliwych?
W każdy trzeci czwartek listopada, na całym świecie otwierane są butelki młodego wina nazywanego Beaujolais nouveau. Najchętniej w Japonii, specjalnie na tamtejszy rynek powstała nawet różowa wersja tego trunku. Wino młode, dopiero butelkowane, ale dobrze wypromowane. Co stoi za fenomenem Beaujolais nouveau? Aneta Zabiegała udała się w podróż tropem tego trunku na południe Francji, wytrwale
# Aneta Zabiegała, Beaujolais nouveau, Domaine Thillardon., Free Wines, Guy Breton, Jean - Jacques Robert, Jean Cloude Chanudet, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet, Joseph Chamonard, L’epicerieux, Marcel Lapierre, Naturaliści, Sébastien Congretel, Winemates, Wolne Wina, Yvon MétrasBiałe i czerwone
Polska w ciągu ostatnich pięciu lat stała się znaczącym producentem win. Pod koniec czerwca będzie okazja, by przyjrzeć się butelkom, które w naszym kraju są tworzone, a także by zdegustować, spotkać producentów, porozmawiać o polskim winie. 24–25 czerwca odbędzie się I edycja Białe Czerwone – Festiwalu Wina Polskiego, który powstał z inicjatywy entuzjastów wina – osób
# polskie winaWater&Wine otwarte!
Water&Wine otwiera się dla publiczności! Jeden z najciekawszych konceptów restauracyjnych na świecie do tej pory dostępny tylko dla ludzi z branży gastronomicznej, będzie dostępny też dla szerszej publiczności. W odpowiedzi na liczne zapytania i duże zainteresowanie jakim cieszył się koncept restauracyjny Water&Wine podjęto decyzję o otwarciu restauracji dla gości. Raz w miesiącu Water&Wine będzie zapraszać limitowaną
# cisowianka, Marek Flisiński, Perlage, Water&Wine