Składniki:
- 15 blatów ciasta do lasagni
- kalafiorowy beszamel:
- mały kalafior
- duża cebula
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek nie extra virgen
- 2 ząbki czosnku
- szklanka mleka migdałowego lub innego rodzaju roślinnego
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 4 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 20-30 kwiatów czarnego bzu
Na połowie rozgrzanej oliwy bardzo szybko przesmażamy oddzielone od zielonych łodyżek kwiaty bzu – nie więcej niż 30 sekund. Delikatnie solimy i odstawiamy na bok.
Na reszcie oliwy szklimy posiekana cebulę wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Dodajemy drobno posiekanego kalafiora i na średnim ogniu przesmażamy całość prawie do miękkości. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy mleko roślinne i całość jeszcze raz zagotowujemy. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Miksujemy na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Powinniśmy uzyskać konsystencję sosu beszamel. Możemy dodać odrobinę mleka roślinnego jeżeli okaże się nas sos jest za gęsty. Mieszamy go wraz z wcześniej przesmażonym bzem
truskawkowe „ragu”:
- 800 g czerwonej cebuli
- 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek nie extra virgen
- 800 g truskawek
- 3/4 szklanki wina cabernet sauvignon
- 4-5 gałązek świeżego rozmarynu
- 3-4 anyże gwiazdkowe
- sól i pieprz do smaku
Cebule kroimy w piórka. Smażymy na średnim ogniu na oliwie z anyżem i rozmarynem 30-45 minut. Dodajemy umyte i obrane ze szypułek truskawki. Smażymy kolejne 5 minut, po czym dodajemy wino i na dużym ogniu dusimy kolejnych 5 minut. Wyjmujemy anyż, gałązki rozmarynu – doprawiamy solą i pieprzem.
Blaty lasagni gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy al-dente wedle zaleceń z opakowania. Przekładamy do zimnej wody. Na dobrze naoliwionej foremce do zapiekania układamy po połowie ugotowanego arkuszu lasagni, 1-2 łyżkach kalafiorowego beszamelu oraz truskawkowego ragu. Powtarzamy to do uzyskania 4-5 zachodzących na siebie warstw. Podobnie układamy resztę porcji lasagni. Skrapiamy oliwą, solimy i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10 minut.
Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie USTA