JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 4: Gofrowa kanapka z marchewką, mango i indykiem


Składniki:

  • 150 g  mąki pszennej l
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • + 1/2 piesi indyka
  • 1 limonka
  • marchewka
  • dojrzałe mango

W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy roztopione masło, żółtka i połowę mleka – dokładnie miksujemy dodając stopniowo resztę mleka. Odstawiamy na bok. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodajemy stopniowo do masy i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty.
Mięso indyka kroimy w cienkie plasterki wrzucamy do miseczki dodajemy sól, pieprz, sok i skórkę z 1/2 limonki. Odstawiamy na 15-20 minut, potem smażymy na patelni grillowej. Marchewkę kroimy w cieniuteńkie, długie paseczki. Mango obieramy i kroimy w plastry. Gdy gofry wystygną robimy kanapki, najpierw układamy marchewkę, mango – skrapiamy je limonką, i indyka, zamykamy drugim kawałkiem gofra.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin