Składniki:
- 150 g mąki pszennej l
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- + 1/2 piesi indyka
- 1 limonka
- marchewka
- dojrzałe mango
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy roztopione masło, żółtka i połowę mleka – dokładnie miksujemy dodając stopniowo resztę mleka. Odstawiamy na bok. W międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę. Pianę dodajemy stopniowo do masy i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty.
Mięso indyka kroimy w cienkie plasterki wrzucamy do miseczki dodajemy sól, pieprz, sok i skórkę z 1/2 limonki. Odstawiamy na 15-20 minut, potem smażymy na patelni grillowej. Marchewkę kroimy w cieniuteńkie, długie paseczki. Mango obieramy i kroimy w plastry. Gdy gofry wystygną robimy kanapki, najpierw układamy marchewkę, mango – skrapiamy je limonką, i indyka, zamykamy drugim kawałkiem gofra.
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: magazyn USTA