JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 10: bułeczki drożdżowe z pomidorami

Pomidory mają masę antyutleniaczy (co ważne nie giną one podczas obróbki cieplnej), zapobiegają miażdżycy, udarom, pomagają na skórę, więc nic tylko je jeść i cieszyć się nadchodzącą wielkimi krokami wiosną.
Składniki:
  • 4 duże pomidory obrane ze skóry
  • 1 mała czerwona cebula
  • Kapary lub oliwki według uznania
  • Łyżka oliwy
  • Sól/pieprz

 

  • 18 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml wody w temperaturze
  • pokojowej
  • Łyżka cukru
  • 50 g gęstego jogurtu
  • Duża szczypta soli
  • + jajko i 2 łyżki mleka
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę mieszamy z cukrem i solą i dodajemy do wody. Mieszamy szpatułką, aż nie będzie wody – potem zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie siekamy cebule, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, oliwę i przyprawy. Odparowujemy, aż będzie gęste. Dodajemy oliwki lub kapary i odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki i odkładamy na wysypany mąką blat. Przykrywamy ściereczką i czekamy 30 minut. Po tym czasie zgniatamy kulki nakładamy łyżkę farszu zaklejamy i układamy szwem w dół na papierze do pieczenia w odstępach.
Nagrzewamy piec do 200 stopni. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 25 minut aż będą złote.
przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski / USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin