Około 30 procent z karty stanowią potrawy inspirowane kuchnią żydowską – opowiada nam Justyna Kosmala, właścicielka. Serwujemy gęsi pipek, kawior po żydowsku czyli chałkę grillowaną z siekana wątróbką, jajkiem i cebulką, dwa rodzaje bajgli z pstrągiem piklowanym w buraczkach i pastrami, zamiast talerza wędlin talerz ryb oraz kawior z pstrąga (pojawi się na dniach). A także nowe słodkości: rugellę, rogalik z makiem i czekoladą, blintzes, naleśniki z serem, wodą różana i skórką pomarańczową czy babkę z czekoladą i malinami.
Wykonaliśmy sporą pracę badawczą na temat żydowskiej kuchni na terenach Polski – opowiada USTOM Justyna. Wybraliśmy się na kilka dni do Izraela, przejrzeliśmy wiele książek kucharskich i wypytywaliśmy znajomych i nieznajomych. Doszliśmy do wniosku, że nie będziemy serwować humusu i bakłażana, czyli dań typowych dla kuchni izraelskiej, które w Warszawie już od wielu lat są dostępne i znane. Inspirowaliśmy się kuchnią żydowską z Europy środkowo-wschodniej. Okazało się, że najwięcej ciekawych tropów znaleźli w Nowym Jorku, bo tam wyemigrowała najwięcej polskich Żydów, właśnie tam ta charakterystyczna kuchnia polsko-żydowska przetrwała najpełniej. – Póki co to działa, jedzenie smakuje , wczoraj w pierwszym dniu otwarcia mieliśmy bardzo ciepłe przyjęcie – twierdzi Justyna.
– Wczoraj mieliśmy mile i cieple przyjecie – jestem pod wrażeniem. Na placu Zbawiciela Charlotte satałoa się miejscem spotkań, mamy nadzieję, że tak będzie też tutaj. Bo Plac Grzybowski to symboliczny punkt na mapie Warszawy. Od ponad stu lat krzyżują się tu dwie kultury: żydowska i polska. Przedwojenna zabudowa ulicy Próżnej, synagoga Nożyków i kościół Wszystkich Świętych tworzą wyjątkowy charakter placu.
Charlotte Menora jest częścią Menory – lokalu, który pozostaje pod opieką Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. W części muzeum działa punkt informacyjny o kulturze żydowskiej, jest sala konferencyjno-warsztatowa dostępna dla instytucji i organizacji pozarządowych.
Menora InfoPunkt to centrum informacji, w którym można otrzymać materiały i uzyskać informacje na temat żydowskich miejsc w stolicy oraz wydarzeń związanych z kulturą żydowską, skorzystać z dostępnych na miejscu platform i baz internetowych, zapisać się na wycieczkę po mieście, a także odszukać dawny adres na wielkiej mapie przedwojennej Warszawy. Menora InfoPunkt czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00‑17.00.
Sala spotkań to przestrzeń dostosowana do przeprowadzania warsztatów, bezpłatnie udostępniana organizacjom pozarządowym i instytucjom działającym na rzecz upowszechniania kultury i zachowania dziedzictwa żydowskiego oraz zajmującym się ochroną praw człowieka, edukacją obywatelską, przeciwdziałaniem antysemityzmowi, rasizmowi i wszelkiej dyskryminacji. Chcemy udostępniać przestrzeń organizacjom, które zajmują się bliskimi nam tematami, czyli prawami człowieka, przeciwdziałaniu dyskryminacji, edukacją obywatelską oraz oczywiście organizacjom zajmującym się tematyką żydowską. W lokalu chętnie udostępnimy im przestrzeń na spotkania, wykłady, warsztaty, wyposażoną w krzesła i stoły oraz sprzęt do zorganizowania projekcji. Jesteśmy otwarci na propozycje współpracy – zapraszamy! – mówi Magdalena Maślak, kierownik projektu „Menora” z Muzeum POLIN.
Warsztaty kulinarne mają na celu przywracanie zapomnianych przepisów kuchni żydowsko-polskiej. Poprzez naukę przyrządzania posiłków można będzie zgłębiać, czym była i jest żydowska kuchnia. Warsztaty organizowane są we współpracy z cenionymi kucharzami. Pierwsze warsztaty odbędą się 15 i 18 marca o godz. 18.00. W ich trakcie uczestnicy pod kierunkiem znanej restauratorki i felietonistkialki Kafki przygotują purimowe specjały i wspólnie zasiądą do szabasowej kolacji. W tworzeniu koncepcji warsztatów uczestniczyła Katia Roman-Trzaska z Little Chef. Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Więcej informacji: www.polin.pl/menora
Zdjęcia: Polin, New Order
Zobacz też podobne artykuły
Jednorożce i ślimaki
Pierwsza Charlotte powstała przy placu Zbawiciela 10 lat temu i błyskawicznie podbiła serca warszawiaków. Formuła francuskiego bistro, które rano, w południe i wieczorem serwuje pieczywo, kanapki, słodycze, kawę czy wino w eleganckim stylu i w przystępnej cenie chwyciła, wiec wkrótce pojawiły się też lokale w Krakowie, Wrocławiu i druga lokalizacja w Warszawie. Dziś w stolicy
# Charlotte, Justyna Kosmala, WarszawaPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kibuc, warsztaty i giełda Przepisów
Festiwal Kultury Żydowskiej w Krakowie odbędzie się już po raz 24. Motywem przewodnim tegorocznej edycji jest kibuc. W Barze Mlecznym Południowym na krakowskim Podgórzu zobaczymy wystawę – Cheder ohel – zainspirowaną książką Ofera Vardi o kibucowych stołówkach, z fotografiami Assiego Haima. Autorzy odwiedzą festiwal i opowiedzą o fenomenie kuchni kibucowej. Nie zabraknie też warsztatów
# Benzion Miller, Festiwal Kultury Żydowskiej, Głodne Kawałki, Karma Coffee Roasters, kibuc, Malka KafkaKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda Wrzeszcz