Składniki: (4 porcje)
Krem:
- 500 ml mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 5 średnich cytryn, umytych i sparzonych
- 2 łyżki mąki
- ¾ szklanki cukru
Dodatki:
- 300 g gęstego jogurtu greckiego
- 300 g polskich, słodkich truskawek
Krem przygotowujemy z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Ucieramy trzepaczką żółtka z cukrem, 3 – 4 minuty, aby masa nieco zbielała. Pod koniec łączymy z mąką.
Obieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok.
Mleko zagotowujemy i zalewamy nim masę z żółtek i mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przelewamy z powrotem do garnka i cały czas mieszając, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania, aby masa się zagęściła.
Ściągamy z ognia i dodajemy skórkę oraz sok cytrynowy. Pozostawiamy, ściśle przykryte folią na 5 minut, po czym przelewamy przez gęste sito, aby pozbyć się skórki. Przelewamy do naczynek i chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.
Tuż przed podaniem pokrywamy warstwą jogurtu i świeżymi owocami.
przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcia: Krzysztof Kozanowski
ceramika: Agaf Design