JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Bruschetta z różyczkami i burratą


Składniki (na kanapki):

  • 4 kromki chleba gryczano-pszennego lub żytnio-pszennego
  • ½ kalafiora, podzielonego na małe różyczki
  • ½ brokuła, podzielonego na małe różyczki
  • ½ pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • mała garść gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 kulki sera burrata
  • sól i świeżo mielony pieprz

 
 
W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i blanszujemy w niej przez 40 sekund różyczki brokuła. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie (najlepiej z lodem). Na patelni rozgrzewamy masło, gdy zacznie się pienić, dodajemy gałązki tymianku, a po chwili różyczki kalafiora. Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 minut. Dorzucamy blanszowanego brokuła. Doprawiamy solą i pieprzem, pozbywamy się tymianku. Pieczywo smarujemy cienką warstwą oliwy i grillujemy, aż staną się chrupiące i rumiane. Zaraz po zdjęciu z rusztu, smarujemy je ząbkami czosnku, aby nabrały intensywnego aromatu. Na gorące kromki nakładamy grubą warstwę różyczek i porcję sera. Polewamy masłem, które pozostało na patelni. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
 
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin