Składniki (na kanapki):
- 4 kromki chleba gryczano-pszennego lub żytnio-pszennego
- ½ kalafiora, podzielonego na małe różyczki
- ½ brokuła, podzielonego na małe różyczki
- ½ pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
- mała garść gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 80 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 2 kulki sera burrata
- sól i świeżo mielony pieprz
W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę i blanszujemy w niej przez 40 sekund różyczki brokuła. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie (najlepiej z lodem). Na patelni rozgrzewamy masło, gdy zacznie się pienić, dodajemy gałązki tymianku, a po chwili różyczki kalafiora. Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 10 minut. Dorzucamy blanszowanego brokuła. Doprawiamy solą i pieprzem, pozbywamy się tymianku. Pieczywo smarujemy cienką warstwą oliwy i grillujemy, aż staną się chrupiące i rumiane. Zaraz po zdjęciu z rusztu, smarujemy je ząbkami czosnku, aby nabrały intensywnego aromatu. Na gorące kromki nakładamy grubą warstwę różyczek i porcję sera. Polewamy masłem, które pozostało na patelni. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA