piure dyniowe:
- 500g dyni- obranej ze skóry i pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1000ml wody
- 5 łyżeczek cukru brązowego
- 3 łyżeczki mieszanki przypraw ( równe proporcje zproszkowanego: imbiru, cynamony, gałki muszkatułowej, czarnego pieprzu, goździków)
Mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy na małym ogniu do całkowitej miękkości dyni – około 30-40min. Odcedzamy i ucieramy na pure.
lukier dyniowy:
- 200g dyniowego piure
- 50g oleju kokosowego
- 60g syropu klonowego lub z agawy
Miksujemy wszystkie składniki i przekładamy do rękawa cukierniczego. Masę wstawiamy do lodówki na 20-30 min, aby stężała.
śnieg z amaretto:
Alkohol zamrażamy i skrobiemy widelcem aby otrzymać lekki śnieżek.
muffinki:
- 130g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej
- 50g cukru brązowego
- 130g piure dyniowego
- 100g kandyzowanego imbiru
- 100g mleka kokosowego
- 100g oleju roślinnego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Mieszamy ze sobą suche składniki. Resztę składników miksujemy razem, a następnie delikatnie łączymy z suchymi. Tak otrzymaną masę wlewamy do 2/3 wysokości foremek muffinkowych i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z pieca i pozwalamy, aby same przestygły, dekorujemy lukrem dyniowym oraz już przygotowanym śniegiem o smaku amaretto.
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link