Mazurek z orzechami włoskimi i bezą
Masa orzechowa:
- 125 g mielonych orzechów włoskich (koniecznie polskich i gorzkich)
- 125 g cukru pudru
- 50 g mąki
- 50 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- sok i skórka z 1 cytryny
Spód:
- 200 g mąki
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka i 2 łyżki lodowatej wody
- ¼ łyżeczki soli
Beza:
- 3 białka
- szczypta soli
- 160 g cukru
- Zagniatamy kruchy spód. Przesiewamy obie mąki i cukier puder. Dodajemy sól z masłem i rozcieramy między palcami, do uzyskania konsystencji kruszonki. Wtedy dodajemy żółtka z wodą i szybko zagniatamy zwarte ciasto. Foliujemy i chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy ciastem kwadratową formę o boku 22 cm. Nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażalnika na 15 minut. Pieczemy 15 minut w 1850C, aż wypiecze się na biało. Studzimy.
- Przygotowujemy masę orzechową. Masło ubijamy na biało z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Wsypujemy orzechy, mąkę, doprawiamy sokiem i skórką z cytryny. Wykładamy masę orzechową na biały spód.
- Ubijamy bezę. Białka ze szczyptą soli miksujemy do momentu, aż zaczną tworzyć tzw. „miękkie szczyty”. Dodajemy na 3 tury cukier, dokładnie miksując za każdym razem, do całkowitego rozpuszczenia kryształów. Smarujemy masą mazurek i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. Pozostawiamy mazurek w ciepłym, wyłączonym piekarniku na 30 minut, po czym wyciągamy i studzimy. Jemy w Święta!
Mazurek z jogurtowo-czekoladowym kremem i solonym karmelem
Masa jogurtowo – czekoladowa:
- 250 g jogurtu greckiego
- 200 g białej czekolady
Solony karmel:
- 50 g cukru
- 120 g śmietany 30%
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Spód:
- 200 g mąki
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka i 2 łyżki lodowatej wody
- ¼ łyżeczki soli
- Zagniatamy spód, jak w przypadku orzechowego mazurka. Pieczemy na złoto w 1850C, 20 – 25 minut. Studzimy.
- Przygotowujemy masę jogurtowo – czekoladową. Jogurt odsączamy przez 5 godzin na sicie wyłożonym gazą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nieco studzimy, aby nie była zbyt gorąca i łączymy na 3 tury z jogurtem. Smarujemy masą odpieczony spód.
- Przygotowujemy solony karmel. Na patelni, na mocnym ogniu topimy cukier, a gdy zacznie brązowieć, skręcamy gaz do średniego i wlewamy ostrożnie (bo będzie pryskać!) śmietankę, dodajemy esencję i sól. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Nieco studzimy i polewamy nim białą masę. Mazurek numer 2. gotowy!
Przepisy: Magdalena Swięciaszek, zdjęcie: magazyn USTA