Widzę na zdjęciach: kwiaty akacji zwisały kaskadami wokół rudych ceglanych ścian farmy w Abiquiu w Meksyku, na której Georgia jeszcze jako mężatka postanowiła zamieszkać, uprawiać sztukę i ziemię, a od czasu do czasu odwiedzać męża – Steiglitza w Nowym Yorku. Ciasto na racuszki kwietne w jej książce kucharskiej opisane jest tak:
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- sól, szczypta, dla podkreslenia słodyczy
- olej
Kwiaty umyć, osuszyć. Jajko rodzielić, ubić białko na sztywno, żółtko połączyć z solą i mąką. Przełożyć do płynnego ciasta ubite białko, delikatnie zmieszać.
Po jednej kiści akacji, baldachu bzu lub kwiat cukinii zanurzyć w misce i otoczyć ciastem, a potem szybko smażyć na patelni w bardzo gorącym oleju, na złoto. Osączyć na ręczniku papierowym. Georgia podawała je z syropem klonowym. Ja posypuję cukrem pudrem.
Tekst i zdjęcie: Anna Królikiewicz