Sam o sobie przewrotnie mówi „chłop z Marszałkowskiej, który produkuje wino pod Annopolem”. Jego Dom Bliskowice to bezsprzecznie jeden z najciekawszych i najlepszych projektów winiarskich w Polsce, którego znakiem rozpoznawczym jest indywidualny charakter win. Są one alternatywą dla „wystylizowanych, powtarzalnych i laboratoryjnie modelowanych produkcji”. Stąd też pomysł na DB.J’16Ultra, czyli wino z johannitera przetrzymane kilka dni na skórkach! O roczniku 2015 Wojciech Bońkowski pisał: „esencja mandarynki, ciepły zachód słońca nad wiślaną wysoczyzną, koniec lata o smaku moreli i pikantnym wspomnieniu wypadów na Wschód. […] Najlepsze polskie wino w historii?”. Nowy rocznik, zabutelkowany kilka dni przed premierą, miał dłuższy kontakt ze skórkami (dwa tygodnie), ma solidną strukturę, jest znakomicie zrównoważony i wciąż zaskakuje swoją architekturą smaku. Szczęśliwi będą ci, którym uda się kupić chociaż jedną z 1300 butelek!
Premiera DB.J’16 miała miejsce w ramach „Korków z polskich win”, cyklu pogadanek degustacyjnych prezentujących najciekawsze projekty i ludzi związanych z polskim winem. Organizatorami cyklu są SPOT. oraz Ferment. Nowe pismo o winie.
Wino jak ciepły zachod słońca
