JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pudełko 9: Pączki dla dużych i małych


Najlepiej zaprosić gości na imprezę w kuchni, bo pączki najlepiej smakują tuż po usmażeniu. Ale również świetnie nadają się do porannej kawy w pracy! Pączki z dziurką mają też dodatkowy atut podczas wykrajania mamy tak naprawdę dwa pączki – jeden duży drugi mały, idealny dla dzieci!
Składniki (na 20 pączków):

  • 750 g mąki
  • 400 g ziemniaków
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 80 ml limoncello lub arancello
  • szczypta soli
  • około 750 ml oleju do smażenia
  • cukier do obtaczania

 
 
 
Ziemniaki gotujemy (nieobrane) i rozgniatamy. Drożdże mieszamy z mlekiem, odstawiamy.  Mąkę mieszamy z solą, cukrem, skórką z pomarańczy. Usypujemy wulkan, do wnętrza wbijamy jajka, dodajemy masło i ciepłe ziemniaki – siekamy. Dodajemy drożdże i zagniatamy dodając stopniowo alkohol. Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około pół centymetra. Wycinamy duże kółka a wewnątrz mniejsze. Gotowe przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pączki aż będą złote. Gorące obtaczamy w cukrze. Smacznego Tłustego Czwartku!
 
Przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/Magazyn USTA

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin