Owady zapylające mają coraz mniej swoich naturalnych siedlisk, jest to w dużej mierze spowodowane negatywną działalnością człowieka…



Owady zapylające mają coraz mniej swoich naturalnych siedlisk, jest to w dużej mierze spowodowane negatywną działalnością człowieka…
Pszczoły w mieście nie mają łatwo. Niewiele tu uli i pasiek, a one same kojarzą się z zagrożeniem. Zanieczyszczenia i spaliny także im nie służą. Ale bez nich nie ma życia. Pszczoły są niezbędne do funkcjonowania parków i zieleni miejskie. Dlatego Greenpeace stworzył program „Adoptuj pszczołę” oraz kampanię „Przychylmy Pszczołom Nieba”, jej twórcy postanowili zbudować w
# adoptuj pszczołę, greenpeace, hotel dla pszczoł, hotel pszczołyDla wielu sylwester to naciągana impreza, przymus, by się bawić. Tymczasem są tacy, którzy go odczarowali i oswoili – pewna szóstka przyjaciół z Warszawy spędza go wspólnie kilka razy w roku! Zero stresu, wyłącznie beztroskie balety i wycieczki. Relaks w dobrym towarzystwie. Tekst: Monika Brzywczy Jest początek listopada, Warszawa. Ponuro, szaro, siąpi deszcz. Codzienność uwiera swoją
#Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Przy okazji pracy nad jajecznym numerem ekipa UST odwiedziła Karolinę Wilczyńską, która w swoim małym szwedzkim gospodarstwie hoduje kury, przepiórki i pszczoły. Jej jajka, mięso i miody serwują najlepsze restauracje w Sztokholmie. Co poniedziałek w jej kuchni kawę̨ piją Jacob Holmström i Anton Bjuhr, szefowie kuchni w restauracji Gastrologik w Sztopkholmie (jedna gwiazdka Michelina). Przyjeżdżają̨ tu,
# Egg, gastrologik, jajka, Karolinea Wilczyńska, Kopenhaga, Rosendals Trädgård