Jeszcze kilka lat temu polskie wina znane były jedynie specjalistom. Teraz dzięki coraz szerszej dystrybucji, obecności w popularnych sieciach handlowych, dobrych restauracjach i informacjom w mediach powoli stają się elementem codzienności. Nawet przeciętny Kowalski kojarzy nazwę jednaj kilkuset winnic. Polskie wino wytwarza się już nie tylko w Lubuskim i na Podkarpaciu, ale także na Dolnym Śląsku, Pomorzu, Mazurach, a nawet w Wielkopolsce. Popularne kiedyś hybrydy zastąpiły reslingi, chardonnay, pinot noir, zweigelt i wiele innych odmian. W SPOT. będzie można poznać tych, którzy robią z nich najlepsze wina. Oprócz dobrze znanych producentów – jak zawsze – będą także obiecujący debiutanci.
Festiwal – jak co roku – podzielony został na dwie części: dla branży i pasjonatów oraz część otwartą dla wszystkich. Otwartą degustację poprzedzi wręczenie nagród w konkursie „Polskie korki” dla najlepszych polskich win, któremu patronuje Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Po ogłoszeniu wyników będzie można spotkać się z winiarzami, spróbować ich win i o nich porozmawiać.
Współorganizatorzy: Ferment. Pismo o winie., Winicjatywa
Patronat medialny: Usta, Food&Friends, Food Service, Vinisfera.pl, Polski Portal Enoturystyczny, Winnicomania
Partner wydarzenia: Tom-Gast, TGhome Wyposażenie Kuchni i Jadalni
https://www.facebook.com/events/260304464893818/
SPOT., POZNAŃ, Dolna Wilda
HARMONOGRAM:
7/06:
? Konkurs Winiarski „Polskie Korki 2019”
8/06:
?10.00-12.30 degustacja komentowana 30 najlepszych polskich win połączona z pięciodaniowym menu degustacyjnym oraz
?12:30-12:45 premiera win z Winnicy Wieliczka / Jantar 2017 i Winnicy Turnau / Riesling 2018 prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment
liczba miejsc bardzo ograniczona / cena: 300 PLN (oba wydarzenia)
zapisy: akademia@spot.poznan.pl
?13.15-14.45 degustacja komentowana rieslingów Winnicy Turnau (2014-2017), Inspiry Volcano Winnicy Płochockich (2014-2017), regentów Piotra Stopczyńskiego (winnice: Mierzęcin, Spotkaniówka, Półtorak, Koniusza, Jankowice itd.)
prowadzenie: Mariusz Kapczyński / Vinisfera
Liczba miejsc ograniczona / cena: 150 PLN / 90 PLN (sommelierzy SSP) zapisy: akademia@spot.poznan.pl
?14.00-16.30 warsztaty kulinarne z produktami regionalnymi
Liczba miejsc ograniczona / cena: 190 PLN zapisy: akademia@spot.poznan.pl
pełen opis warsztatów: wkrótce
?15.00-16.30 degustacja win nagrodzonych w konkursie Polskie Korki 2018 prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment
Liczba miejsc ograniczona / cena: 150 PLN / 90 PLN (sommelierzy SSP) zapisy: akademia@spot.poznan.pl
?17.00-17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2019”
prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment
?17.30-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów | cena: 25 PLN (nie obowiązują zapisy; płatne na miejscu)
?19.00-22.30 muzyka na żywo w ogrodzie / Creamer
zdjęcia: Małgorzata Opala