Składniki:
- jeden średniej wielkości por
- puszka mleka kokosowego (staramy się nie wstrząsać puszką, by nie wymieszać części stałej z płynem)
- 3 jaja
- sól
- kilka łyżeczek soku z cytryny
- 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
- 6-8 kulek wędzonego sera pizzicotti (do kupienia w dobrych delikatesach)
Przygotowanie:
Jaja ubijamy przez kilka minut aż staną się puszystą masą, po czym łączymy je ze stałą częścią mleka kokosowego z puszki (w temperaturze pokojowej), sokiem z cytryny, solą i ziarnami pieprzu.
Masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy ukośnie krojone, grube plastry pora oraz kulki pizzicotti. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni , aż wierzch się zarumieni.
Przepis: Maja Pietruszka, zdjęcie: Magazyn USTA.