JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Pascha wielkanocna


 
Pascha:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego 3,2%
  • 2 litry śmietanki 30%
  • 10 jaj, wybitych i wymieszanych do połączenia żółtek z białkami
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 170 g cukru pudru
  • 50 ml likieru pomarańczowego

Kandyzowana skórka pomarańczowa:
skórka z 4 pomarańczy, uprzednio dokładnie umyta i sparzona
200 g cukru
200 ml wody

Opcjonalne dodatki:
sos owocowy, np. z mrożonej żurawiny lub jagód
andruty
bakalie

  1. Zaczynamy od uwarzenia serka. Wlewamy do garnka mleko, śmietanę i jaja. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, mieszając delikatnie po dnie szpatułką od czasu do czasu, aż do zagotowania i utworzenia się skrzepu. Może to potrwać nawet do 1,5 godziny, w zależności od rozmiaru garnka. Pozostawiamy na 30 minut i odcedzamy skrzep, wyciągając go łyżką cedzakową na sito wyłożone gazą. Odstawiamy na 1,5 – 2 godziny do lodówki.
  2. Przygotowujemy kandyzowaną skórkę. Zagotowujemy cukier z wodą, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę i gotujemy kwadrans. Ściągamy z gazu i studzimy skórkę w syropie.
  3. Ubijamy przy pomocy miksera masło z cukrem na biało. Dodajemy partiami owarzony serek i miksujemy, aż masa zwiększy objętość, stanie się puszysta i delikatna. Dodajemy likier i odcedzoną z syropu skórkę pomarańczową (syrop przyda się do innych deserów, możemy nim też polewać porcje paschy). Przekładamy do specjalnej formy do paschy, formy do pieczenia lub szklanej miski, wyłożonej gazą. Dociskamy od góry czymś ciężkim i wstawiamy do lodówki na minimum 7 godzin, aby masa stężała.
  4. Podajemy z opcjonalnymi dodatkami, z których szczególnie trafionym jest sos owocowy. Smacznego!

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 29

  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa

  • Berlin