Beatiful Aliens

Podoba mi się swoboda z jaką traktuje swoje bohaterki i podoba mi się ta hiper- kobiecość zdolna przetrwać najradykalniejsze eksperymenty. Wiele tu tęsknoty za intergalaktyczną przygodą, na którą mieliśmy tyle nadziei, a która ziściła się głównie na srebrnym ekranie. Nie jest to jednak raj całkowicie utracony, gdyż żyje i ma się świetnie w naszej wyobraźni. Science fiction może być potężną lekcją etyki. Ja humanizmu uczyłem się od Raya Bradbury’ego, Mirellę niewątpliwie inspirował jej ukochany Gene Roddenberry. Bez problemu widzę ją w czarno-różowym uniformie Gwiezdnej Floty gdy przemierza kosmiczne bezdroża na pokładzie USS Enterprise. Zawsze w zgodzie z Pierwszą Dyrektywą, zawsze otwarta na nowe, niezbadane i fascynujące piękno kreacji. Wszak mutacja jest kluczem do ewolucji.
Maurycy Gomulicki, Mexico City, kwiecień 2023
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#„Kelner na służbie posiada tylko jedną godność, a tą jest nienaganne obsługiwanie gości” pisał Hrabal w „Obsługiwałem angielskiego króla”, ale w Polsce etos pracy kelnera nie istnieje albo występuje w szczątkowej formie. A przecież to od obsługi w dużej mierze zależy udane wyjście do restauracji. Bohaterami naszego tekstu są ludzie, którzy potrafią sprawić, by gość
#Przez pierwsze lata istnienia jego restauracja świeciła pustkami. Kilka razy próbował ją sprzedać, z powodu długów bał się więzienia. Wszystko zmieniło się w jeden wieczór, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Dzisiaj – by poznać smak Chile – jedzie się zjeść u Rodolfo Guzmana. Przecież to wygląda jak świat z „Avatara” – ta myśl nie opuszczała mnie
#Przyszła uśmiechnięta z tacą ciastek. Słodkich ryżowych kul naszprycowanych gorzkim piołunem. W kwiecistym fartuszku odczytała tekst. Czyli Anna Królikiewicz o tym, jak smak staje się narzędziem komunikacji. W centrum mojej twórczości znajduje się zagadnienie doświadczenia zmysłowego, zjawiska smaku i tego, w jaki sposób pokarm może stać się sposobem komunikowania treści. Widzę możliwości narracyjne w doznaniach i
#