- 130 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę + 10 g do wysmarowania formy
- 130 g cukru pudru
- 130 g mąki + 10 g do wysypania formy
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- 100 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny, uprzednio sparzonej
- sok z ½ cytryny
- Masło z cukrem ubijamy mikserem na biało. Dodajemy po jednym jaju, za każdym razem dokładnie miksując do połączenia się składników, następnoe śmietanę, sok i skórkę cytrynową. Na koniec przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Formę do baranka smarujemy masłem, oprószamy mąką pszenną, otrząsając z nadmiaru. Nakładamy ciasto, powinno wypełnić niemalże całą formę. Pieczemy w 1600C 50 – 60 minut, do suchego patyczka i zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu z pieca odczekujemy kwadrans i ostrożnie wyciągamy baranka z formy. Ostudzonego oprószamy cukrem pudrem. Alleluja!
Uwaga na utrzymanie odpowiedniej temperatury pieczenia i niezbyt długie mieszanie składników – w tego typu ciastach nie trudno o zakalec.
Przepis: Magdalena Święciaszek, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/ magazyn USTA