Pomidory mają masę antyutleniaczy (co ważne nie giną one podczas obróbki cieplnej), zapobiegają miażdżycy, udarom, pomagają na skórę, więc nic tylko je jeść i cieszyć się nadchodzącą wielkimi krokami wiosną.
Składniki:
- 4 duże pomidory obrane ze skóry
- 1 mała czerwona cebula
- Kapary lub oliwki według uznania
- Łyżka oliwy
- Sól/pieprz
- 18 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml wody w temperaturze
- pokojowej
- Łyżka cukru
- 50 g gęstego jogurtu
- Duża szczypta soli
- + jajko i 2 łyżki mleka
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę mieszamy z cukrem i solą i dodajemy do wody. Mieszamy szpatułką, aż nie będzie wody – potem zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie siekamy cebule, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, oliwę i przyprawy. Odparowujemy, aż będzie gęste. Dodajemy oliwki lub kapary i odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy kulki i odkładamy na wysypany mąką blat. Przykrywamy ściereczką i czekamy 30 minut. Po tym czasie zgniatamy kulki nakładamy łyżkę farszu zaklejamy i układamy szwem w dół na papierze do pieczenia w odstępach.
Nagrzewamy piec do 200 stopni. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 25 minut aż będą złote.
przepis: Marta Wajda, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski / USTA
Poleć ten artykuł na Facebooku lub skopiuj link