Przeciwnie – na czas robót teren parkingu zmieni się w Plac Budowy – przestrzeń, w której zmieści się kawiarnia Sezonowa, letnia baza foodtrucków oraz pawilon z małą sceną i salą warsztatową. W planach są spotkania, performance’e i projekcje filmowe. Jednocześnie postęp prac budowlanych w dawnej siedzibie MPO będzie można obserwować przez transparentne ogrodzenie. Jeszcze w czerwcu na Placu Budowy odbędzie się artystyczno-społeczny projekt „Polityka kuchenna” – cykl performatywnych działań na temat związku gastronomii i polityki. Litewska designerka Indre Klimaite przygotuje wystawę, performance i akcję kulinarną inspirowaną badaniami polityki żywieniowej w ZSRR, artystka Karolina Brzuzan zaprojektuje i zrealizuje ogród z roślinami, których uprawa okazywała się niezbędna w czasach głodu. Odbędzie się również spotkanie z artystami niemieckiego kolektywu Center for Political Beauty i pokaz ich filmu Schuld, który demaskuje praktyki spekulacyjne funduszy inwestycyjnych i ich wpływ na skalę głodu w Afryce oraz performance Dagny Jakubowskiej – artystki wizualnej i kuratorki całego projektu – Kongres Kulinarny z udziałem ukraińskich emigrantek. www.nowyteatr.org
Zobacz też podobne artykuły
Polityka Kuchenna w Nowym
Skoro jesteś tym, co jesz przyjdź i zobacz co jeść, żeby być lepszym człowiekiem. „Polityka Kuchenna” w Nowym Teatrze to cykl wydarzeń łączących sztukę, performans i debatę badający zagadnienia związane z gastronomią i polityką przy pomocy strategii artystycznych i teatralnych. Inspiracją są rytuały kulinarne i praktyki artystyczne, w których artyści traktują jedzenie i obyczaje kuchenne jako
# Bouillon Group, Dagna Jakubowska, Goethe Instut, Indre Klimaite, Karolina Brzuzan, Kongres Kulinarny, Konrad Pustoła, Polityka kuchenna, Ryan Bromley, Teatr NowyNajdroższe jajka w Szwecji
Przy okazji pracy nad jajecznym numerem ekipa UST odwiedziła Karolinę Wilczyńską, która w swoim małym szwedzkim gospodarstwie hoduje kury, przepiórki i pszczoły. Jej jajka, mięso i miody serwują najlepsze restauracje w Sztokholmie. Co poniedziałek w jej kuchni kawę̨ piją Jacob Holmström i Anton Bjuhr, szefowie kuchni w restauracji Gastrologik w Sztopkholmie (jedna gwiazdka Michelina). Przyjeżdżają̨ tu,
# Egg, gastrologik, jajka, Karolinea Wilczyńska, Kopenhaga, Rosendals TrädgårdBywalcy
O czarnym jazzie nad gruzami miasta, prywatkach z bohemą artystyczną w PRL-u i życiu towarzyskim czasów Instagrama opowiadają warszawscy bon vivanci. Ludzie tworzący i dokumentujący życie kulturalne swojej epoki. Tadeusz Rolke Fotografik, rocznik ’29. W PRL-u pracował dla tygodników „Stolica” i „Przekrój”, miesięczników „Polska”, „Ty i Ja”. W roku 1970
# Błażej Żuławski, Grzegorz Ciechowski, jazz, Małgorzata Potocka, Tadeusz Rolke, ugust Agbola O’Brown, WarpechowskiKsiążki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek Ujazdowski