Redakcja

Pierniczki od Mireille

Podróż do Edenu, noc w Chinach, a w międzyczasie wyznanie Miłości w towarzystwie Aniołków i Anielskiego Chleba… Za słodko? Nie! Przed świętami z przyjemnością sięgniemy po pierniczki z kultowej piernikarni w Strasbourgu.

– 18/12/2014 –

 

Te konkretne pierniki swoim smakiem kuszą już od 1980 roku. Od samego progu słodkiego butiku Pain d’epices Mireille Oster wielbicieli wita motto: „Jedyny sposób, aby oprzeć się pokusie, to ulec jej” – po jego przeczytaniu odwiedzający będą jeszcze bardziej pewni, że znaleźli się we właściwym miejscu, a ci na diecie będą mogli się usprawiedliwić. Piernikarnia usytuowana jest w samym sercu dzielnicy Petit-France, w centrum Strasbourga.

 

2014-12-22 10.15.38 pm

 

Za wodzenie na pokuszenie, zarówno tych na diecie jak i typowych smakoszy, odpowiedzialna jest Mireille Oster. Jej przepis na ekscentryczne smakołyki, to pielęgnowana z pokolenia na pokolenie wiedza skontrastowana z nowoczesnością oraz duża szczypta zamiłowania do przypraw i podróży, a te dwie rzeczy są przecież praktycznie nierozłączne. Swoją miłość do tej dwójki Mireille chce przekazać odbiorcom swoich wyrobów. Już same nazwy przysmaków mogą zabrać smakoszy w egzotyczną podróż: Anielski Chleb, Chińskie Noce, Eden, 7 Przypraw, Miłość, Kasztany, czy Kwaśne Wiśnie, to tylko niektóre z nich. Natomiast smak i skład pierników, to już wyprawa sama w sobie. Oprócz tradycyjnych przypraw, takich jak cynamon, imbir, anyż, czy czekolada w składzie znaleźć można jagody goji, rum, amaretto, banany, kandyzowanego melona i owoc pomarańczy, daktyle, figi i kwaskowe wiśnie. To właśnie nietuzinkowe połączenia tradycji z nowoczesnością stanowią o sukcesie strasburskich słodyczy.

 

2014-12-22 10.14.59 pm

 

Związek Mireille Oster z cukiernictwem to zdecydowanie małżeństwo z miłości, a jego owocami są wariacje na temat tradycyjnych pierników, inspirowane licznymi podróżami ich autorki. Pain d’epices, smakołyki wszelkiego rodzaju, to chyba najbardziej romantyczne i tym samym francuskie pierniki na świecie. Na potwierdzenie, kilka słów od Mireille o jednym z jej przysmaków, o wymownej nazwie Déclaration d’amour, czyli Wyznanie Miłości: „Smakołyk udekorowany pięcioma plasterkami kandyzowanej pomarańczy, który pozwoli Ci złożyć wyznanie miłości tak, jak robią to Francuzi: Kocham Cię, odrobinkę, mocno, namiętnie, do szaleństwa…“

 

2014-12-22 10.14.42 pm

 

 





comments powered by Disqus