Redakcja

Kawa dobrze zaprojektowana

Do niedawna wystarczała tylko porządna dawka kofeiny. Potem docenialiśmy złożoność smaku i aromatu oraz technikę wykonania. Dziś coraz bardziej zwracamy uwagę na pochodzenie ziaren, stopień ich wypalenia,  a nawet na ich opakowanie – czyli szukamy kaw z dobrych, nowoczesnych palarni.

– 5/02/2015 –

Coraz więcej osób wybiera kawy speciality. Alternatywne sposoby parzenia – drip, chemex, aeropress –  proponowane w kawiarniach nikogo już nie dziwią. Teraz zaczynamy zwracać uwagę na palarnie, z których zostały dostarczone ziarna. Starannie skomponowane mieszanki lub wyselekcjonowane  single, zachęcają do poszukiwań ulubionych smaków. W zależności od metody parzenia możemy odnaleźć różne aromaty: owoców cytrusowych, czekolady lub śliwek. Dlatego też większość kawiarni sprzedaje kawę w ziarnach do mielenia, parzenia i picia w domu. Skąd ją biorą ? Coraz częściej z małych, lokalnych palarni, których z miesiąca na miesiąc przybywa. Ostatnio znaleźliśmy kilka kaw, które przekonują nie tylko zawartością ale i designem opakowania.

 

 

Stooker 1

 

Stooker Roasting Co.
Montanas del diamante – Costa Rica 200g
Amsterdam

Kawa od Stooker została zapakowana w plastikową torbę o matowej strukturze. Stalowy błękit nawiązuje do koloru Morza Północnego a delikatna szarość to nic innego jak niebo nad Amsterdamem albo jakaś brudna mewa z portu. Za projekt odpowiada Kim Keogh z Occultstudio, które współpracowało m.in z Nike, Calvin Clein i BMW.

 

 

10903414_1394614044172161_1307979940_n

Bonanza Coffee
Muthigi-Ini Kenya 350g
Berlin

Kawy z tej palarni stają się co raz bardziej popularne. Wspaniały smak i aromat idą w parze z dobrym designem. Ta mała paczuszka zawiera aż 350g ziaren kawy, która została delikatnie wypalona przy Oderberger Strasse w Berlinie. Opakowanie jest bardzo minimalistyczne. Jedynym ekstrawaganckim elementem jest złote zamknięcie, które idealnie podkreśla jakość tej kawy.

 

coffee&mug-0009

The Poor Porker
Campfire Coffee 6oz
Lakeland

Mieszanka palonej cykorii i delikatnie wypalanych ziaren kawy. Idealna do zaparzenia nad ogniskiem. W smaku przypomina trochę naszą polską „kawę” Inkę, którą raczyliśmy się w młodości. Jednak tak naprawdę to napój dla prawdziwych amerykańskich twardzieli z brodą, siekierą i analogowym aparatem u boku. Jej opakowanie zaprojektowała Elizabeth Hults, projektantka i artystka wizualna z Lakeland na Florydzie.

 

 

MG_4585

Czarny Deszcz
Wrocławski Klasyk 250g / 1kg
Wrocław

Blend do espresso złożony z trzech kaw:
Guatemala El Mirador 10%
Columbia Supremo 35%
Guatemala EP 55%
Nadaje się do zaparzenia w ekspresie ciśnieniowym ale również w kawiarce Mokka i French Pressie. Opakowanie jest czarne, tak jak czarna i mocna jest kawa z Wrocławia. Za identyfikację wizualną Deszczu odpowiada dobrzedobrze.net.

CENY:

  • Stooker 7,25 € za 250 g
  • Bonanza 69 zł za 250 g
  • Campfire 15 $ za 250 g
  • Czarny deszcz 1kg kosztuje 110,70 zł, a 250 g kosztuje 30,75 zł.

 

tekst Przemysław Nieciecki
zdjęcia: materiały własne producentów

1.





comments powered by Disqus