Redakcja

Nowe USTA!

Coś nam się wykluło! To USTA WIOSNA, pierwsze w tym roku! Skoro wydawniczo zaczynamy 2016 postanowiliśmy przyjrzeć się ciekawym zjawiskom w kulinariach, publikujemy nasze TOP10 – dziesięć najważniejszych tendencji we współczesnej światowej gastronomii. Jeśli chcecie wiedzieć co to wędrujący szefowie, nitro, zero waste, co się pije, je, na czym i gdzie – koniecznie sięgnijcie po USTA. Obiecujemy, że nie ma tu przynudzania o jarmużu, kiszonkach i superfoodsach!

– 26/03/2016 –

W sekcji CAŁUJEMY rozmawiamy z Agnieszką Smoczyńską, nagrodzoną w Sundance za debiut filmowy „Córki dancingu” o syrenach, dojrzewaniu i miłości, która czasem polega na zjadaniu ludzkiego serca. Reżyserkę w syrenę przemieniła fotografka Zuza Krajewska w stylowej czarno-białej sesji. Dwie syrenki pojawiają się też na zmysłowych zdjęciach Soni Szóstak i zapowiadają temat tego numeru – JAJKO.

JAJKO – to początek. Początek żywności, prehistoria jedzenia, ale jednocześnie możliwość rozmnażania. Ta dwoistość zaklęta w kruchej skorupce jest fascynująca i przyglądamy się jej z wielu stron. Od strony historycznej (czy wiecie, że w czasach Ludwika XV, wielkiego miłośnika jajek kury mieszkały w na piętrze w Wersalu?), ale też hodowlanej, która ma swój aspekt etyczny. Chcemy jeść jajka od szczęśliwych kur, które mają dobre warunki życia. Kupujemy jajka z gospodarstw na bazarach, ale czy zawsze są tym, za co je mamy? Jakie jajka wybierać, gdyby stoimy przed półką w sklepie, czy różnią się zawartością skorupki, czy tylko sposobem hodowli – odpowiedź na to pytanie znajdziecie czytając wywiad z naukowcem, który jajka bada od wielu lat – profesorem wrocławskiego SGGW – Tadeuszem Tsziszką.

Naukowcy pracują nad stworzeniem jajka przyszłości, które będzie wegańskie, stworzone ze sproszkowanych substancji roślinnych. Amerykański Projekt Beyond Egg trochę przypomina susz jajeczny, który na świecie spopularyzował się z powodu kryzysów wojennych i braku jajek. My w tym numerze na niego nie narzekamy, mamy też hiperrealne jajka z obrazów Tjalfa Sparnaaya opisanę przez Annę Królikiewicz, piękny jak zwykle atlas jajek narysowany przez Kasię Bogdańską oraz 5 jajecznych dań serwowanych przez Trisno Hamida, szefa restauracji MOD, dziś́ jednej z najbardziej obleganych w Warszawie. Mamy nadzieję, że złamiecie wielkanocną rutynę i przegotujecie marmurkowe, herbaciane jajka lub słodkie żółtko z bezą migdałową.

Gdy postanowiliśmy na warsztat wziąć́ jajo, wiedzieliśmy, że czeka nas wyprawa do Szwecji, gdzie mieszka Karolina Wilczyńska. Usłyszeliśmy o niej od Antona i Jacoba, szefów sztokholmskiej restauracji Gastrologik. Z takim entuzjazmem opowiadali o naszej rodaczce i jej pięknych jajkach, które dostarcza nie tylko im, ale też do kilku innych, najlepszych miejsc w mieście. Pojechalimy, usiedliśmy w kuchni, w której szefowie piją kawę̨, co poniedziałek osobiście odbierając swoją dostawę̨. Spędziliśmy kilka dni, podglądając, jak Karolina zajmuje się̨ ptactwem, wypytywaliśmy o hodowlę, gatunki, próbowaliśmy, jak smakują̨ różne jajka.

Na koniec zajęliśmy się też kawiorem – bo to także przecież rodzaj jajka. Małgosia Minta wprowadza nas w meandry kawiorowego świata, a Mallin Hefvelin i Linda Romppala zabierają nas do Zatoki Błotnickiej, skąd pochodzi ikra sielawy serwowana m.in. na bankietach noblowskich.

Spokojnie, w tym numerze serwujemy nie tylko jajka! Mamy świetny wywiad z Janem Strumiłło, architektem, który projektuje wnętrza dla gastronomii (w tym ostatnio rewelacyjne wnętrze Lukullusa na Chmielnej). Po podróży na północ zapragnęliśmy czegoś́ rozgrzewającego – Madryt okazał się̨ wybawieniem z mroków przedwiośnia! W naszym przewodniku znajdziecie całą serię miejsc, które podnoszą̨ puls tego miasta i pozwalają̨ mu opuścić́ swoją skostniałą skorupkę̨ statycznej hiszpańskiej stolicy z pałacami, kościołami i galeriami sztuki. Wykluwajmy się zatem, przebijajmy swoje skorupki i znów odnajdujmy radość́, podniecenie, ciekawość́. Na wiosnę i nie tylko.





comments powered by Disqus