Niedzielne menu zapowiada się wyśmienicie. Będą francuskie tosty z nasionami chia, twarożkiem migdałowym, truskawkami w czarnym pieprzu i balsamico, pudding chia, mus z mango i płatki kokosowe, chleb na zakwasie, awokado z estragonem, konfitowane pomidory z rukolą i wiele innych pyszności. Na ciepło podamy pieczony kalafior, prażone migdały z rodzynkami i tahini oraz frittatę z kalafiorem, zieloną fasolką, oliwkami kalamata i startą skórką cytrynową.
Gospodarzem wydarzenia i autorem menu jest Michał Gniłka, szef kuchni, współpracownik magazynu USTA, który zawodowe szlify zdobywał w Londynie. Gniłka pracował w różnych miejscach: od ekologicznych restauracji, poprzez targi żywieniowe. Jednym z ciekawszych doświadczeń był rok spędzony na planach filmowych hollywoodzkich produkcji. Miał przyjemność gotować dla Stevena Spielberga, Ridleya Scotta, Keanu Reevesa czy Charlize Theron. Przez dziewięć lat krążył pomiędzy Londynem a Meksykiem. Pracował na Bali jako konsultant menu dla restauracji w bardzo modnym ostatnio rejonie Seminyak. Jako Mickey Rotten co tydzień publikuje swoje wegańskie przepisy na www.ustamagazyn.pl. Reprezentuje Polskę jako
nowa gwardia najzdolniejszych młodych kucharzy w książce „Apetyt na Polskę/ Apetit for Poland” oraz w projekcie Eat Poland dla MSZ (www.eatpoland.net). Prowadzi swoje własne studio kulinarne, gdzie zaprasza gości na wyjątkowe Private Dinners.
Stacja Mercedes to letni pawilon Mercedes-Benz zaprojektowany przez warszawską Pracownię Architektoniczną WWAA. Inspiracją do jego powstania były industrialne garaże maszynowe i parowe, które mieściły się w tej lokalizacji w XIX wieku. Wnętrze budynku stanowi drewniany stelaż, pokryty falistymi, perforowanymi panelami. Niezmiennie Stacja pozostaje otwarta na park, oferując zarówno bogatą ofertę wydarzeń, jak i odpoczynek na leżakach w zielonym otoczeniu kultowej dzielnicy
Warszawy. To tu, w Stacji Mercedes, na skraju Parku Rydza – Śmigłego, pod jednym dachem, spotykają się motoryzacja, muzyka, kino, sport i ciekawi ludzie, tworzący niepowtarzalny klimat tego miejsca. Odwiedzający letni pawilon mogą posłuchać dobrej muzyki, obejrzeć film, skorzystać z jazdy testowej wybranym autem, trenować jogę,
czy po prostu spędzić miło czas odpoczywając w cieniu drzewa.
To będzie miły poranek i południe w letnim pawilonie. Serdecznie zapraszamy na pyszny brunch w Stacji Mercedes. Do zobaczenia!
STACJA MERCEDES, róg ul. Kruczkowskiego i al. 3 Maja w Warszawie
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Śniadanie egzotyczne
Już najbliższą niedzielę zapraszamy na nasz kolejny brunch w Stacji Mercedes. Tym razem swoje dania zaserwuje Maria Przybyszewska. Jej śniadania są wyjątkowe, tym razem zaserwuje menu egzotyczne, tajsko-arabskie. Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, stylistka jedzenia, współpracowniczka magazynu USTA z zawodu jest fotografem, ale gdy kilka lat temu znajomi zaproponowali jej poprowadzenie kuchni w nowo otwieranym stołecznym bistro,
# Maria Przybyszewska, Stacja MercedesStacja Smaku
W najbliższą sobotę, 16 sierpnia stołeczna Stacja Mercedes zaprasza małych i dużych na dzień wypełniony kulinariami. Od 12:00 bezpłatne warsztaty dla dzieci. Najmłodsi miłośnicy sztuki kulinarnej będą mieli okazję stawiać pierwsze kroki w świecie kulinarnym i przyrządzić pod okiem profesjonalisty pyszną, autorską pizzę. Od 15:00 do 17:00 odbędzie się Live Cooking, podczas którego szef kuchni – Maciej
# Live Cooking, Maciej Szadkowski, Powiśle, Stacja MercedesJaglanka, suszone wiśnie, redukcja z soku wiśniowego i nasiona chia
Rozpuszczamy się dzisiaj ponownie śniadaniowo. Uprażona, gotowana kasza jaglana z dodatkiem chia, skórki pomarańczowej, suszonych wiśni i redukcji z ich soku – niebo w gębie! Składniki (na 2 porcje): 6 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki nasion chia 80 ml mleka migdałowego lub kokosowego garść suszonych wiśni po szczypcie mielonego cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej * 1 pomarańcz ½ kwaśnego jabłka 2 łyżki zredukowanego
# breakfast, chia, jaglanka, Magdalena Swięciaszek, millet, quatre-epice, śniadanie