Redakcja

Szparagowy chłodnik

Szparagi po raz drugi. Tym razem w wersji raw! Wiosenny szparagowy chłodnik z dodatkiem ogórka, avocado, blanszowanych migdałów i limonki jest nie tylko bardzo orzeźwiający ale też zdrowy! Bomba szparagowo-witaminowa w górę!

– 8/06/2016 –

 

 

Składniki:

  • 450 g-500 g zielonych szparagów
    duża garść ulubionych przez nas zielonych listków ( rukiew wodna, szpinak, pokrzywa, itd)
  • 1 miękkie awokado
  • 1/2 roztartego ząbku czosnku
  • 1/2 małej ostrej chilli
  • sok z 1 limonki
  • garstka posiekanego szczypiorku
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki stołowe białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek virgen
  • 130 g blanszowanych migdałów, namoczonych przez noc w wodzie
  • sól i pieprz do smaku
  • 800 ml lodowatej wody

 

Migdały dokładnie płuczemy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy w osolonym wrzątku 30-45 sekund. Natychmiast schładzamy w lodowatej wodzie kroimy na mniejsze kawałki, zostawiając czubki do dekoracji. Ogórka obieramy i 1/4 kroimy w małą kostkę. Rzodkiewki siekamy na bardzo cienkie plastry. Tak przygotowaną kostkę z ogórka, plastry rzodkiewki oraz czubki szparagów zostawiamy do dekoracji. Całą resztę składników przekładamy to kielicha blendera i miksujemy dokładnie. Jeżeli nie posiadamy blendera o dużej mocy to przez pierwsze 3-4 minuty miksujemy z połową wody i kolejne 2-3 minuty po dodaniu reszty wody.

Wlewamy chłodnik do misek i dekorujemy czubkami szparagów, ogórkiem, rzodkiewką, odrobiną oliwy. Posypujemy delikatnie grubą solą.

Przepis: Mickey Rotten, zdjęcie Magazyn USTA.





comments powered by Disqus