Redakcja

Another Morning: Nowy Jork

Za każdym razem gdy szukam pomysłu na śniadanie, tost z awokado jest jedną z najczęściej pojawiających się propozycji.
Moda na tost z jednym z najzdrowszych owoców świata pojawiła się w NYC, a potem jak viral opanowała internet czyli zasadniczo cały świat. Próbując wytropić, o co chodzi z tym tostem, dowiedziałam się, że w Kalifornii modą to wcale nie jest, bo to przecież chleb powszedni, awokado rośnie wszędzie, pieczywo jest w każdej piekarni, kroimy, podajemy i śniadanie gotowe.
Po prostu w NYC postanowiono tę kanapkę nieco ulepszyć dodając do niej przeróżne składniki i tak oto stała się ona flagowym daniem każdej modnej śniadaniowni. Ach Ci nowojorscy trendseterzy!

– 8/09/2016 –

Oryginalnie natomiast tost pochodzi z Australii, gdzie na nim kładzie się absolutnie wszystko. Tam pojawił się na początku lat 90. Ciekawie o tostach pisze Washington Post polecam! A ja ukroiłam kawałek razowca posmarowałam go pastą z tofu i orzechów i ułożyłam na nim awokado. Ach i zrobiłam pesto z rukoli, która była gdzieś w lodówce.
Chciałam pokroić go tak ładnie jak na zdjęciach z Pinteresta gdzie układa się w taki piękny kwiat ale to skomplikowane…

TOST Z AWOKADO

1 dojrzałe awokado
1 limonka
chleb razowy

pasta  z tofu:

1/2 kostki tofu
garść orzechów włoskich
sól

pesto z rukoli

rukola
garstka nerkowców
sól
piper
ząbek czosnku

Blendujemy tofu z orzechami, następnie blendujemy składniki pesto.
Avocado przekrawamy na pół, następnie kroimy je w cienkie paski wszerz (tutorial jest  w internecie).
Razowiec smarujemy ulubionym tłuszczem (ja użyłam kokosowego) i podpiekamy w piekarniku lub opiekaczu.

Tosty smarujemy pastą i pesto układamy na nich avocado.
Dobrze smakuje z kilkoma kroplami limonki i z kolendrą (ale z nią to akurat wszystko dobrze smakuje).

Przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA





comments powered by Disqus