JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
PRZEPISY

Eco chemia


Uniwersalna pasta do czyszczenia

  • »  końcówka roślinnego mydła lub roślinne płatki mydlane
  • »  soda oczyszczona lub kalcynowana
  • »  ulubiony olejek eteryczny
    (np. cytronelowy, werbenowy lub lawendowy)
  • »  woda
    Na tarce o drobnych oczkach ścieramy końcówkę mydła. Odmierzamy jedną czubatą łyżkę stołową powstałych płatków lub gotowych płatków mydlanych (np. dla dzieci), o ile takich używamy. Mieszamy ją z całym opakowaniem sody oczyszczo- nej (90 g) lub z sodą kalcynowaną (zwaną także sodą piorącą
    – taką sodę, o silniejszych właściwościach czyszczących, można kupić w dowolnej drogerii ekologicznej lub zrobić samodziel- nie, piekąc sodę oczyszczoną w temperaturze 200°C). Dodaje- my dwie łyżki wody, 10 kropli ulubionego olejku eterycznego
    i dokładnie mieszamy, aż mikstura przeobrazi się w jednolitą pastę o wyraźnej, drobnoziarnistej fakturze. Uwaga: ze względu na złożony skład mydeł mikstury mogą się nieznacznie różnić konsystencją – zagęszczamy je sodą, a rozrzedzamy wodą. Do tworzenia pasty wybieramy najprostsze mydła bez dodatko- wych składników chemicznych czy zapachowych lub zwykłe płatki mydlane.
    Stosujemy jak komercyjne mleczko do czyszczenia – zarówno w kuchni, jak i łazience. Pasta jest bardzo wydajna (jedna łyżka powinna wystarczyć na całą wannę), pięknie pachnie i nie rysu- je czyszczonych powierzchni.

 

Pozostałe przepisy w USTACH drukowanych

przepisy: Emilia Obrzut, zdjęcia Krzysztof Kozanowski

 
 

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 28

  • nr 27

  • nr 26

  • nr 25

  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa

  • Warszawa