- » końcówka roślinnego mydła lub roślinne płatki mydlane
- » soda oczyszczona lub kalcynowana
- » ulubiony olejek eteryczny
(np. cytronelowy, werbenowy lub lawendowy) - » woda
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy końcówkę mydła. Odmierzamy jedną czubatą łyżkę stołową powstałych płatków lub gotowych płatków mydlanych (np. dla dzieci), o ile takich używamy. Mieszamy ją z całym opakowaniem sody oczyszczo- nej (90 g) lub z sodą kalcynowaną (zwaną także sodą piorącą
– taką sodę, o silniejszych właściwościach czyszczących, można kupić w dowolnej drogerii ekologicznej lub zrobić samodziel- nie, piekąc sodę oczyszczoną w temperaturze 200°C). Dodaje- my dwie łyżki wody, 10 kropli ulubionego olejku eterycznego
i dokładnie mieszamy, aż mikstura przeobrazi się w jednolitą pastę o wyraźnej, drobnoziarnistej fakturze. Uwaga: ze względu na złożony skład mydeł mikstury mogą się nieznacznie różnić konsystencją – zagęszczamy je sodą, a rozrzedzamy wodą. Do tworzenia pasty wybieramy najprostsze mydła bez dodatko- wych składników chemicznych czy zapachowych lub zwykłe płatki mydlane.
Stosujemy jak komercyjne mleczko do czyszczenia – zarówno w kuchni, jak i łazience. Pasta jest bardzo wydajna (jedna łyżka powinna wystarczyć na całą wannę), pięknie pachnie i nie rysu- je czyszczonych powierzchni.
przepisy: Emilia Obrzut, zdjęcia Krzysztof Kozanowski