Redakcja

Bliżej nas

Spróbować dań od 50 wybitnych kucharzy. Przyjmujecie wyzwanie? Wpadajcie w najbliższy weekend na piknik organizowany przez Żółty Przewodnik Gault&Millau oraz Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Tak smakowitego wydarzenia kulinarnego jeszcze w Polsce nie było.

– 1/05/2019 –

 

Ci, którzy podróżują po Polsce w poszukiwaniu dobrych smaków, wiedzą jak czasochłonne jest to zajęcie. W kulinarnych podbojach zawsze pomaga co prawda przewodnik Gault&Millau, ale żeby zjeść w kilkudziesięciu restauracjach w jeden weekend – no, nie da się. A może jednak? Niezawodny Żółty Przewodnik wychodzi naprzeciw wielkiemu apetytowi polskich foodies i już w nadchodzący weekend organizuje w Warszawie wydarzenie niezwykłe – w wilanowskiej Villi Intrata i przyległym zabytkowym parku organizuje elegancki piknik, na którym swoje dania zaserwują najciekawsi szefowie i szefowe kuchni w kraju.

Taste Masters – bo tak nazwę nosi wydarzenie wzorowane na wiedeńskim evencie – zbierze w Wilanowie 50 mistrzów. I najfajniejsze jest to, że będzie to spotkanie egalitarne, bowiem Gault&Millau zaprosiło do stołu i kucharzy fine diningowych, i tych, którzy hołdują codziennemu stylowi gotowania. Zatem np. obok Flavii Borawskiej z Opasłego Tomu czy Oliwi Bernady z Zielonego Niedźwiedzia pojawi się Malka Kafka z Tel Aviv Urban Food. Będą tak zwani „wyjadacze”, legendy polskiej gastronomii: Kurt Scheller i Robert Sowa, ale też nowy narybek, np. zwyciężczynie Masterchefa, Beata Śniechowska i Magdalena Nowaczewska. Obok mocnej warszawskiej reprezentacji (zwycięzca Top Chefa Martin Gimenez Castro, Andrzej Polan, David Gaboriaud, Aleksander Baron, Adam Chrząstowski), karmić będą również Michał Kuter z poznańskiej restauracji A nóż widelec, Łukasz Budzik z wrocławskiej Mennicza Fusion czy Jacek Fedde z gdyńskiego Fedde Bistro. A gospodarz wydarzenia – Maciej Nowicki, który uczy o polskiej kuchni w Muzeum – wraz z Bogdanem Gałązką z restauracji Gothic Cafe na zamku w Malborku przybliżą nam dawne smaki.

 

 

 

Niezobowiązująca atmosfera, utalentowani kucharze, piękne okoliczności przyrody i pyszne jedzenie. Szykujcie się na wspaniałą ucztę już 11 i 12 maja. Każdego dnia swoje dania zaprezentuje 25 szefów –  12 w pierwszej połowie dnia i kolejnych 13 po południu. Aby dopełnić iście królewskiej oprawy, organizatorzy zadbają też o piknikową kartę win i piw.

 

 

 

 

Wszystko w cenie biletu – na stronie www.ticketmaster.pl/event/11855 można kupić wejściówkę na jeden dzień (150 zł) lub na oba (250 zł).

 

 





comments powered by Disqus