Przysmaków kuchni azjatyckiej będzie można spróbować na stoiskach Sebu Sushi. Japońskie dania zaserwuje też KAME. W ich menu pojawią się między innymi szaszłyki z kurczaka (yakitori) i duszona wieprzowina z ziemniakami (niku jyaga). Na deser będzie można skosztować deserów z zieloną herbatą i owocami autorstwa duetu Słowik&Myszka. Nie zabraknie serników, muffinek, tart i ciasteczek.
Tradycyjną polską kuchnię z nowoczesną nutką zaserwuje KUB. W menu znalazły się między innymi pierogi z kokosowym indykiem czy śledzie z imbirem i pomarańczą. Pragnienie będzie można ugasić grzanym miodem pitnym z malinami. Głodni nie będa też weganie – duet K&A zachęca do spróbowania ich roślinnej lasagne z makaronem marchewkowym.
Dania na słodko jak i na słono gościć będą w menu Zjadłoby się. Znajdą się tam też drożdżowe wypieki w różnych aranżacjach – między innymi słodkie brioszki czy wytrawne bułki z mięsem. Duet spod szyldu Ciastorama zaserwuje pożywne sałatki z warzyw sezonowych i słodko-wytrawne wypieki. Amatorzy deserów z pewnością chętnie skosztują wypieków od Lukrencji i NieLubięSłodkiego.
Lista wszystkich restauracji:
1. Sebu Sushi
2. KUB
3. Słowik&Myszka
4. Lukrencja
5. NieLubięSłodkiego
6. K&A
7. Ciastorama
8. KAME
9. Maruda
10. Kakaszka
11. Tutto Belle
12. Bazalka
13. Dr Sobel
14. Zjadłoby się
Restaurant Day to wydarzenie współtworzone przez ludzi na całym świecie. W tym dniu każdy może na jeden dzień otworzyć swoją restaurację. Głównym celem Restaurant Day jest przede wszystkim dobra zabawa i wymiana doświadczeń.
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Wegańskie lato
Marysia Przybyszewska, nasza stała współpracowniczka, wyznawczyni kuchni roślinnej, znana ze swoich relacji ze stażu w Nomie oraz przepysznych śniadań, przejęła kuchnię w warszawskim Yumiko serwującym wegańskie sushi. USTA podpytały, jakie nowości planuje wprowadzić. Co zmieni się w Youmiko pod twoim rządami? Przede wszystkim będzie większa dbałość o sezonowość. Rozpoczęłam współpracę restauracji z gospodarstwami Majlertów i Rutkowskich (państwa
#W mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#