Czym jest BenchesCollective?
To międzynarodowy ruch społeczny, który powstał w 2014 r. w Amsterdamie z inicjatywy Cathelijn de Reede i Jesse Jörg. Pragnęli jednego: powrotu do czasów, gdy znało się sąsiadów, a osiedlowa ławka była pozytywnie kojarzonym miejscem spotkań i rozmów. Stąd pomysł na BrenchesCollective, który zachęca mieszkańców wszystkich miast na świecie do kreatywnego wykorzystania pobliskiej ławki, chodnika czy placu, jako miejsca, gdzie można otworzyć „Open-Air-Cafe” i spędzić czas z sąsiadami czy znajomymi.
– Krawężnik, chodnik czy pobliski murek to miejsca gdzie się mijamy, spotykamy, przysiadamy. Mogą być też czymś więcej: symboliczną „ławką” („bench”) sąsiedzkich spotkań i rozmów – mówi Marta Modzelewska z pracowni YUM food&design, pierwszego ambasadora BenchesCollective w Polsce. – Miejskie ławki, skwery, bramy, czyli wszystko to, co konstytuuje przestrzeń publiczną, nie musi przyciągać wyłącznie zachowań antyspołecznych. Miasto jest dla mieszkańców, a nie na odwrót – dodaje Marta Modzelewska.
Pierwsza „Open-Air-Cafe” już 17 września w Poznaniu!
Marta Modzelewska i Ula Chodorowska 17 września, pod barem MIASTO na ul. Szewskiej 20, o godz. 12.00 otworzą pierwszą „Open-Air-Cafe” w Polsce. – Fajnie jest poznać bliżej swoich sąsiadów z osiedla, a dodatkowo ożywić i kreatywnie zagospodarować wciąż słabo wykorzystywaną przestrzeń publiczną naszego miasta – tłumaczy Ula Chodorowska, artystka i designerka, na co dzień związana z Poznaniem i kolektywem YUM Food&Design.
W programie m.in.: mini warsztat malowania na płótnie, wymiana książek, czyli SWAP książkę na chodniku oraz drobny, sąsiedzki poczęstunek. Więcej na stronie wydarzenia na FB: @YumFoodDesign.
Jak otworzyć kawiarnię pod chmurką w swoim mieście?
To nic trudnego! Wystarczy zarejestrować na stronie www.bankjescollectief.nl swoją ławkę („bench”), ustalić datę, zaplanować drobne atrakcje i poczęstunek, a następnie zaprosić sąsiadów. Nie masz ławki? Nie szkodzi. Może to być kilka krzeseł nieużywany dywan czy kolorowy kocyk. Jeśli swoją pierwszą ławkę otworzysz 1 października br., staniesz się częścią „Największej-Open-Air-Cafe” na świecie. Szczegóły znajdziesz na stronie BenchesCollective.
PIERWSZA „OPEN-AIR-CAFE” W POZNANIU:
Data i godz.: 17.09.2017 (niedziela), godz. 12.00-15.00
Miejsce: Poznań, ul. Szewska 20, chodnik pod klubem MIASTO,
Zobacz też podobne artykuły
Książki i kwiaty
Już w piątek startuje w Warszawie 4. edycja Targów Książki Kulinarnej. USTA wezmą w nich udział! Na naszym stoisku znajdziecie wszystkie nasze publikacje książkowe, magazyny, plakaty, a także kilka atrakcji przygotowanych wspólnie z MOD. Zapraszamy! W tym roku hasło przewodnie imprezy brzmi: SMAKUJEMY! Potrzebujemy wytchnienia od eksperymentów, skupienia na prezentacji, nazewnictwie i nieskazitelnej technice. Zatrzymajmy się
# CSW, kuchnia, kulinaria, Qchnia artystyczna, Targi Ksiażki Kulinarnej, wydawnictwa, Zamek UjazdowskiPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Joga w plenerze 2021
Latem szkoda czasu na uprawianie jogi w czterech ścianach! Przejrzeliśmy warszawskie parki, łąki, a nawet dachy i przygotowaliśmy dla Was listę miejsc gdzie możecie praktykować jogę i pilates latem. Jest w czym wybierać! Znajdziecie zajęcia w niemal każdym stylu i w każdym warszawskim parku! Praktykę możecie połączyć ze śniadaniem lub brunchem, a nawet z relaksem
# aleksandra tatarczuk, ashtanga, hatha, joga, joga w plenerze, kundalini, pilates, pole mokotowskie, WarszawaCroque-demoiselle w szesnastej dzielnicy
Wakacje przed nami, może ktoś wybiera się do Paryża? Przedstawiamy wam Holiday Cafe, definicje paryskiego szyku w gastronomii. Wypełniona pięknymi paryżanami,kusi nowatorską kuchnią francuską. Z dala od piłkarskich emocji, bo znajduje się w cichej, ale bardzo modnej 16-tej dzielnicy. O tym stylowym miejscu pisze dla UST Edward Kanarecki. Miłośnicy niszowych magazynów z pewnością znają słynny Holiday Magazine.
# croque-demoiselle, Daniel de la Falaise, Edward Kanareck, Franklin Azzi, Holiday Cafe, Holiday Magazine, Paris, Paryż