Awanturka:
100g wymoczonych przez noc migdałów
100g wody
sok z jednej cytryny
50g poszatkowanej rzodkiewki
10g posiekanego szczypioru
sól i pieprz do smaku
Płuczemy namoczone migdały, odsączamy i miksujemy na gładką masę z wodą i sokiem z cytryny. Przykrywamy gazą bądź ściereczką i pozostawiamy 16-24 h w ciepłym miejscu np. przy kaloryferze. Dobieramy czas fermentacji do oczekiwanej kwasowości naszego sera. Połowę przygotowanego twarożku możemy zużyć do innej potrawy – na słono bądź słodko. Resztę twarogu mieszamy z solą, pieprzem, szczypiorem i rzodkiewką.
Dresing rzodkiewkowy:
50g oliwy z oliwek
50g rzodkiewki
20g ostrej musztardy
sok z jednej cytryny
porządna szczypta soli i pieprzu
Miksujemy dokładnie wszystkie składniki.
Placuszki:
średniej wielkości burak starty na grubych oczkach tarki
kopiasta łyżka mąki bez glutenowej
2 łyżki octu jabłkowego
porządna szczypta soli i pieprzu
Mieszamy wszystkie składniki, formujemy placuszki o grubości 5-7mm i smażymy na średnim ogniu 4-5 minut z każdej strony.
Układamy placuszki na talerzu, nakładamy doprawiony twarożek i skrapiamy dresingiem z rzodkiewki.
Przepis Mickey Rooten (Michał Gniłka), zdjęcie Usta Magazyn
Zobacz też podobne artykuły
Abrakadabra na kilka talerzy, kimono i psa
Na błękitnej ścianie salonu wisi kimono, pod nim jest waza z bukietem świeżych kwiatów, na stoliku albumy i ceramika, a na marokańskim dywanie pozuje Zaro – zabawny biało-szary sznaucer. W kuchni KitchenAid i miedziane foremki retro dekorujące ściany. W tym niewielkim londyńskim mieszkanku w okolicy Bow przy Roman Road stylista Wojtek van Portek Warzecha przyjmuje gości
# bigos, BOŻE NARODZENIE, Londyn, pierogi, przepisy, święta, Wojtek Van PortekOstre papryczki z twarożkiem migdałowym i truskawkami
Jesteśmy nadal w fazie truskawki. Mickey Rotten zaleca dziś, by spróbować podać ją nieco bardziej wytrawnie, choć nadal wegańsko. Z ostrymi papryczkami, z nadzieniem z twarożku migdałowego, mięta, orzeszków pinii, a same truskawki delikatnie duszone w mezcalu. Dziś chłodno, to danie rozgrzeje i podniesie temperaturę na resztę tygodnia! TWAROŻEK MIGDAŁOWY: 150 g blanszowanych migdałów 150 g wody sok z
# Michał Gniłka, Mickey Rotte truskawka, vegan, wegański przepisPączek na trzy sposoby
Jest tylko jeden racjonalny powód by czekać na koniec karnawału – tłusty czwartek. Nawet jeśli nie jesteś fanem tych drożdżowych słodkości, nie odważysz się przyznać wśród znajomych, że nie zjadłeś ani jednego. Tego dnia, nawet w jadłospisie modela lub sportsmenki znajdzie się pozycja: początek z lukrem i dżemem z róży. Albo z cukrem pudrem, albo
#Wesołych Świąt!
Na karpiu i makowcu świat się nie kończy. Jeśli nuży was trochę bożonarodzeniowe menu, zerknijcie na nasz przegląd świątecznych dań z różnych kultur. Poprosiliśmy przyjaciół, by podzielili się opowieściami o swoich celebracjach i spotkaniach przy stole. Singapurskie święta według Trisno Trisno Hamid W Singapurze łączy się wiele ras i religii. Ustanowiono jednak państwowe święta dla obchodów największych uroczystości.
#