Składniki (na 4 osoby)
kimchi:
- 1 mała czerwona kapusta (około 500 g)
- 20g soli
kleik:
- 70 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub kukurydzy
marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 średniej wielkości cebuli – grubo posiekanej
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
- 1/8 łyżeczki goździków w proszku
- 30 g jasnego sosu sojowego
- 1 pęczek dymki, posiekana
chrust z pora :
- 1 por- tylko części białe, posiekane na cienkie julienne o długości 4cm
- 500g oleju do smażenia
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- sól smaku
congee gryczane:
- 150 g kaszy gryczanej
- 1l wywaru warzywnego
- 150 g konfitury z porzeczki
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- sól i pieprz do smaku
Kapustę na kimchi dzielimy wzdłuż korzenia na 8 części. Myjemy, otrzepujemy z nadmiaru wody i nacieramy solą – szczególnie w częściach przy korzeniu – zostawiamy na 4h , obracając co 30 min lekko ugniatając. Potem dokładnie płuczemy.
Składniki kleiku mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia nie przestając mieszać. Lekko studzimy, a następnie dokładnie wcieramy w umytą z soli kapustę.
Składniki marynaty miksujemy na gładko i wcieramy w kapustę. Mieszamy z posiekaną dymką i w niedużym naczyniu fermentujemy w ciepłym miejscu 3 dni. Potem trzymamy w lodówce.
Nagrzewamy olej do 120 stopni i smażymy w nim posiekanego pora do momentu aż zacznie zmieniać kolor na złoto-brązowy. Wyjmujemy z frytury i dokładnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Lekko solimy i posypujemy skórką cytrynową.
Kaszę namaczamy przez noc w dużej ilości wody. Płuczemy i dokładnie odsączamy. Łączymy z wywarem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu aż nasze gryczane congee przypominać będzie konsystencję nie za gęstej owsianki. Przyprawiamy imbirem, solą, pieprzem oraz konfiturą z porzeczek.
Dzielimy owsiankę na 4 porcje, wykładamy po 1 części kapusty na każdy talerz. Całość posypujemy chrustem z pora.
Przepis: Michał Gniłka, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA
talerz: Agaf Design