Pączkowe szaleństwo
Na ten dzień czekają wszyscy. Kolejki rok w rok ustawiają się do najlepszych cukierni, by dostać pączki. W ten dzień wszyscy zapominamy o dietach. Bo wiadomo, kto nie zje pączka, ten nie będzie miał szczęścia. Ale pączek pączkowi nie równy. Wszyscy chcemy, żeby były pyszne, puszyste i pełne różanej marmolady. Bo jak grzeszyć to na całego. Kucharze Eataway łączą pyszne pączki z pomaganiem.
Jak to robią?
W tamtym roku wspólnymi siłami, Marta, Konrad, Mira, Igor i Verushka przez całą noc przygotowali 1300 pączków, czyli wiele słodkich pudełek, w środku których było osiem lub więcej, pysznych, jeszcze ciepłych pączków. Zamawiający pudełko w ramach ich akcji sprawili, że zwierzaki ze Skawińskiego schroniska przetrwały zimę.
Jak to wygląda w tym roku?
– Powtarzamy akcję, która świetnie się sprawdziła. Wiemy, ze pomaganie sprawia Wam radość. Dlatego nie przestajemy, jedziemy dalej. W tym roku pączki będzie smażyć ośmiu wolontariuszy – kucharzy Eataway razem z wychowankami Parkowej 12. Zbieramy na bardzo ważny cel! Chcielibyśmy założyć ogród warzywny z prawdziwego zdarzenia dla młodzieży z tej właśnie placówki – mówi Marta Bradshaw, organizatorka całej akcji.
Jak zamówić pączki?
To proste – wejdź na stronę https://www.eataway.com/takeaway/882367935-eat-and-doughnate-takeaway/2019-02-28 i zamów swoje pączkowe pudełko, albo wielkie pudło, podaj adres dostawy lub odbierz pączki osobiście na Parkowej 12 i poznaj ludzi, którzy je dla Ciebie przygotowali. Gdy będziesz się zajadać słodkościami pomyśl, że dzięki Tobie powstanie coś fajnego wokół ich domu. Słodko, prawda?
Zobacz też podobne artykuły
Tylko 400 kalorii, a jaki pomocny!
To już ósma pącznica! Po raz ósmy bowiem kucharze EatAway zakaszą rękawy, by usmażyć górę pączków, a dochód z ich sprzedaży wesprze kolejny raz krakowski dom dziecka. Tradycja tłustego czwartku wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to świętowano odejście zimy i nadejście wiosny obfitą ucztą, podczas której podawane były tłuste, mięsne potrawy i duże ilości
# Eat Away, Marta Bradshow, pączki, tłusty czwarteJedz z lokalsami
Kiedy przybywasz do obcego miasta, niekoniecznie masz ochotę na samotny posiłek w restauracji. Przeciwnie, może chciałbyś poznać lokalsa? A jeśli jeszcze na dodatek smacznie nakarmi i to we własnym domu, to czy nie będzie to niezapomniane doświadczenie? Krakowska inicjatywa Eataway ułatwia i jedno, i drugie. Jak piszą na swojej stronie, „celem Eataway jest zaproszenie gości
# Eat Away, KrakówPączek na trzy sposoby
Jest tylko jeden racjonalny powód by czekać na koniec karnawału – tłusty czwartek. Nawet jeśli nie jesteś fanem tych drożdżowych słodkości, nie odważysz się przyznać wśród znajomych, że nie zjadłeś ani jednego. Tego dnia, nawet w jadłospisie modela lub sportsmenki znajdzie się pozycja: początek z lukrem i dżemem z róży. Albo z cukrem pudrem, albo
#Różnica ciśnień
Andrzej Bargiel, właśnie jako pierwszy zjechał na nartach ze szczytu K2, a wcześniej z Broad Peak w Karakorum. Kilka lat temu prześcignął wszystkich w prestiżowym biegu Elbrus Race w klasie extreme, a latem 2016 roku pobił rekord szybkości zdobycia pięciu najwyższych szczytów byłego ZSRR. Andrzej opowiada nam o momentach trudnych, punktach zwrotnych i o tym,
# Andrzej Bargiel