JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Kulinaria w soczewce wiedzy


13 lutego, w staromiejskich piwnicach miłośnicy kulinariów, a przede wszystkim naukowcy różnych dziedzin, wezmą pod lupę szeroko rozumianą tematykę kulinariów. Głos zabiorą badacze źródeł pisanych, którzy odnajdują, opracowują i upowszechniają dawne zbiory z przepisami. O prawdziwych rarytasach sztuki kulinarnej opowiedzą naukowcy zajmujący się zarówno drukowanymi książkami kucharskimi, jak i ciekawymi rękopisami.
Archeolodzy badający zagadnienia gospodarki żywnościowej opowiedzą o badaniach dotyczących czasów od ludów zbieracko-łowieckich aż po nowoczesność. Podczas prac badawczych poznają dawne jadłospisy na podstawie pozostałości materialnych dawnych ludzi. W kulinarnej sesji udział wezmą także badacze z dziedziny farmacji (a dokładniej bromatologii), którzy przy współpracy z archeologami odtwarzają i badają wartości odżywcze dawnych menu.
W tym roku odkryjemy tajniki kuchni egzotycznych. Dowiemy się, jakie ma znaczenie ryż dla ludów Azji. Poznamy także korzenie kuchni brazylijskiej, która ukształtowała się w dużej mierze dzięki niewolniczej ludności.
Kulinaria w soczewce wiedzy – od historycznych, wykwintnych dań po codzienne małe oszustwa.
Sesję poprowadzi Paweł Loroch.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje internetowa rejestracja uczestników, która zostanie uruchomiona 5 lutego o godz. 12:00.
9:30 Otwarcie sesji
9:50 dr Agnieszka Białek, prof. Andrzej Tokarz (Katedra i Zakład Bromatologii Warszawski Uniwersytet Medyczny) Jadłospis słowiański w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
10:15 Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Hanami) Ryż w kulturze i kuchni Azji (Chiny, Indie, Japonia, Korea, Wietnam)
10:40 Monika Ślizowska Wprowadzanie tradycji kuchennymi drzwiami, czyli o afrobrazylijskiej kulturze kulinarnej
11:05 Barbara Moszczyńska (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „Szkosztowawszy nieco fruktow… pożegnał kompanią”. Analiza wzmianek dotyczących warzyw i owoców na podstawie relacji pamiętnikarskich i książek kucharskich XVII- XIX – wiecznych
11:30 Dyskusja i przerwa
12:00 Ewelina Więcek (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „Oszustwa kulinarne” w źródłach XIX-wiecznych
12:25 dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „Le cuisinier françois”. Kulinarna rewolucja francuska z 1651 roku
12:50 Marta Sikorska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „So ist es ein gut Essen für die Polnischen Herrn” – obraz kuchni staropolskiej w niemieckiej literaturze kulinarnej XVI i XVII wieku
13:15 Maciej Mazurkiewicz (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) Smaki polskiej arkadii na przykładzie rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworku Grodzińskich w Dębowej Górze (XVIII/XIX wiek)
13:40 Dyskusja i przerwa
14:10 dr hab. Iwona Arabas prof. PAN (Muzeum Farmacji O/ MHW) Nalewki w apteczce i spiżarni: historia i tradycja
14:35 dr hab. Judyta Rodzińska-Nowak (Uniwersytet Jagielloński) Co jadali mieszkańcy „barbarzyńskiej” Europy?
15:00 Aleksandra Chacińska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „Ilustrowany kucharz Polski” Alfreda Saint-Paul. Najstarsza kujawska książka kucharska i polska literatura kulinarna z 2. poł. XIX wieku
15:25 Romuald Morawski (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „O czym nie śnił Mickiewicz to zdobyła Ćwierczakiewicz”. Warszawska legenda sztuki kulinarnej
15:50 Dyskusja
16:10 Poczęstunek
17:00 Zamknięcie sesji

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa