Redakcja

Kulinaria w soczewce wiedzy

Co jadali mieszkańcy „barbarzyńskiej” Europy, jak się leczyć nalewkami, jakie stosowano oszustwa kulinarne w XIX w.? – o wszystkich historycznych tajnikach kuchni dowiemy się podczas seminarium naukowego Kulinaria w soczewce wiedzy organizowanego przez Muzeum Historyczne m.st. Warszawy oraz Stowarzyszenie Naukowe Archeologów Polskich Oddział w Warszawie. 

– 23/01/2014 –

13 lutego, w staromiejskich piwnicach miłośnicy kulinariów, a przede wszystkim naukowcy różnych dziedzin, wezmą pod lupę szeroko rozumianą tematykę kulinariów. Głos zabiorą badacze źródeł pisanych, którzy odnajdują, opracowują i upowszechniają dawne zbiory z przepisami. O prawdziwych rarytasach sztuki kulinarnej opowiedzą naukowcy zajmujący się zarówno drukowanymi książkami kucharskimi, jak i ciekawymi rękopisami.

Archeolodzy badający zagadnienia gospodarki żywnościowej opowiedzą o badaniach dotyczących czasów od ludów zbieracko-łowieckich aż po nowoczesność. Podczas prac badawczych poznają dawne jadłospisy na podstawie pozostałości materialnych dawnych ludzi. W kulinarnej sesji udział wezmą także badacze z dziedziny farmacji (a dokładniej bromatologii), którzy przy współpracy z archeologami odtwarzają i badają wartości odżywcze dawnych menu.

W tym roku odkryjemy tajniki kuchni egzotycznych. Dowiemy się, jakie ma znaczenie ryż dla ludów Azji. Poznamy także korzenie kuchni brazylijskiej, która ukształtowała się w dużej mierze dzięki niewolniczej ludności.

Kulinaria w soczewce wiedzy – od historycznych, wykwintnych dań po codzienne małe oszustwa.

Sesję poprowadzi Paweł Loroch.

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje internetowa rejestracja uczestników, która zostanie uruchomiona 5 lutego o godz. 12:00.

9:30 Otwarcie sesji

9:50 dr Agnieszka Białek, prof. Andrzej Tokarz (Katedra i Zakład Bromatologii Warszawski Uniwersytet Medyczny) Jadłospis słowiański w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej

10:15 Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Hanami) Ryż w kulturze i kuchni Azji (Chiny, Indie, Japonia, Korea, Wietnam)

10:40 Monika Ślizowska Wprowadzanie tradycji kuchennymi drzwiami, czyli o afrobrazylijskiej kulturze kulinarnej

11:05 Barbara Moszczyńska (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „Szkosztowawszy nieco fruktow… pożegnał kompanią”. Analiza wzmianek dotyczących warzyw i owoców na podstawie relacji pamiętnikarskich i książek kucharskich XVII- XIX – wiecznych

11:30 Dyskusja i przerwa

12:00 Ewelina Więcek (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „Oszustwa kulinarne” w źródłach XIX-wiecznych

12:25 dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „Le cuisinier françois”. Kulinarna rewolucja francuska z 1651 roku

12:50 Marta Sikorska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „So ist es ein gut Essen für die Polnischen Herrn” – obraz kuchni staropolskiej w niemieckiej literaturze kulinarnej XVI i XVII wieku

13:15 Maciej Mazurkiewicz (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) Smaki polskiej arkadii na przykładzie rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworku Grodzińskich w Dębowej Górze (XVIII/XIX wiek)

13:40 Dyskusja i przerwa

14:10 dr hab. Iwona Arabas prof. PAN (Muzeum Farmacji O/ MHW) Nalewki w apteczce i spiżarni: historia i tradycja

14:35 dr hab. Judyta Rodzińska-Nowak (Uniwersytet Jagielloński) Co jadali mieszkańcy „barbarzyńskiej” Europy?

15:00 Aleksandra Chacińska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika) „Ilustrowany kucharz Polski” Alfreda Saint-Paul. Najstarsza kujawska książka kucharska i polska literatura kulinarna z 2. poł. XIX wieku

15:25 Romuald Morawski (Muzeum Historyczne m. st. Warszawy) „O czym nie śnił Mickiewicz to zdobyła Ćwierczakiewicz”. Warszawska legenda sztuki kulinarnej

15:50 Dyskusja

16:10 Poczęstunek

17:00 Zamknięcie sesji





comments powered by Disqus