Redakcja

Podziel się zakwasem!

13 czerwca na Mysiej 3 będziemy jeść chleb. Uczyć się jak go zrobić, dzielić się zakwasem. Świeże, słodkie oraz wytrawne chleby, ciasta i ciasteczka, różnorodne mąki, najlepsze konfitury – tego będzie można spróbować podczas Święta Chleba. Będziemy zdradzać tajniki pieczenia najlepszych piekarzy, rozmawiać o tym, co w dobrym chlebie powinno się znaleźć i co z chlebem najlepiej jeść. Chleb będzie w wielu odmianach, nasz wiejski, kukurydziany, portugalski, chrupki, orientalny i wiele innych.

– 9/06/2015 –

Oprócz chleba będą też bułeczki, croissanty (najlepsze w Warszawie), drożdżówki i słodkie wypieki. Zaprezentujemy też designerskie akcesoria kuchenne, żeby pieczenie stało się jeszcze przyjemniejsze.

Wietnamskie kanapki Bánh mì zaserwuje Cafe La Ruina, po raz pierwszy na gościnnych występach w stolicy!

Podczas Święta Chleba premierę będzie miała książka „O chlebie” Elizy Mórawskiej, odbędzie się też spotkanie autorskie, będzie można zdobyć autograf autorki. Po dużym sukcesie wydawniczym książki „O jabłkach”, Eliza na bohatera swojej kolejnej książki wybrała wypieki. Dla swoich czytelników przygotowała 45 przepisów na wypieki na zakwasie i na drożdżach. Wersja limitowana książki została wydrukowana na papierze kukurydzianym.

PLAN DNIA:

11.00- 13.00 — Śniadanie! Wybór pieczywa od wszystkich naszych dostawców + konfitury + humusy oraz sałaty i pasty przygotowane przez Marysię Przybyszewską. Na rozpoczęcie chlebowego dnia nie ma nic przyjemniejszego niż zasiąść przy wspólnym stole i w rytmie francuskiej muzyki zjeść powolne weekendowe śniadanie. Zapraszamy! Wstęp 15 zł.

13.00 — Jakość czy ilość – dyskusja o komercyjnym wypieku pieczywa dobrej jakości poprowadzi Małgorzata Minta.

15.00-16.00 — Wiecie gdzie jest Muzeum Chleba? Na warszawskim Kamionku! Będziemy gościć Mariana Pozorka, jego twórcę i dobrego ducha, który o chlebie wie wszystko!

16.00-17.30 — Premiera książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej Whiteplate (wyd. Full Meal) rozmowę poprowadzi Monika Brzywczy.

POBIERZ ZAKWAS: przez cały dzień będzie działał punkt wymiany zakwasu. Będzie można bezpłatnie otrzymać słoiczek z zakwasem lub przynieść swój na wymianę, dla tych, którzy chcą zacząć domowe pieczenie chleba. Dodatkowo przy tym stanowisku Tomek Morawiecki będzie udzielał porad w zakresie hodowania zakwasu i pieczenia chleba

Na stoiskach wystawców będzie można odwiedzić: Charlotte, Lukullus, Whomus?, Bake Shop, Cherry Tree, Makutra, Lakoguta, Stragan Smaków, Goodies Foodies & Wines, Bez wyrzeczeń, Słodki Słony, KFTN Gastro, Piekarnia Orientalna Tudel, WASA, Pieczywo Klonowski z Falenicy, Tomek Morawiecki, Słodki Słony, Przystanek Piekarnia, Ilovenature, Cafe La Ruina, ALPI Hummus, Młyny Stoisław, Piekarnia Aromat, Lodove, Kozia Zagroda.

Podczas Święta Chleba będzie można poczęstować się pyszną, świeżo parzoną kawą ziarnistą Jacobs w specjalnie kawiarnianej strefie.

Aranżację muzyczną przygotuje Basia Polańska.





comments powered by Disqus