Redakcja

Ostatki z rokitnikiem

Na ostatki serwujemy Padrino: koktajl pełen witaminowej mocy dzięki rozsławianemu, bogatemu w witaminę C, rokitnikowi, naszemu lokalnemu superfoodsowi, wzmocniony mieszanką whisky ze słodkim akcentem syropu klonowego. Jeden z autorskich drinków warszawskiego baru Między Ustami, przygotowany specjalnie do naszej zimowej sesji. Dobrej zabawy!

– 9/02/2016 –


— 40 ml Whisky typu blended (np. Monkey Shoulder)

— 10 ml Cointreau
— łyżeczka konfitury z rokitnika*
— 10 ml sok z cytryny
— 10 ml syrop klonowy — 2 dashe angostury••
Składniki łączymy w szejkerze. Dodajemy lód, mocno mieszamy. Przele- wamy do szkła na kostki lodu
Szkło : whiskaczówka lub old-fashioned glass
* Konfitura z rokitnika: 100 g owoców rokitnika gotujemy z 100 g cukru i 200 ml wody na małym ogniu przez ok 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wygotowaną i ostudzoną konfiturę blendujemy na trybie pulsacyjnym przez 10 sekund. Pasteryzujemy w słoikach.
•• Angostura – gorzka, ziołowa wódka z Trynidadu i Tobago o mocno skon- centrowanym biterowym aromacie i smaku, używana do aromatyzowania koktajli

 

Zdjęcie Krzysztof Kozanowski, stylizacja Renata Prandota-Prandecka





comments powered by Disqus