Redakcja

Hulanki przy hula

„Głos bębnów rozbrzmiewa w powietrzu. Ocean niesie melodię obfitości!” – czytamy na stronie promującej Aloha Festiwal. Zapowiada się ciekawie i kolorowo, warto więc zarezerwować czas w dniach 18‒21 czerwca, przybyć do warszawskiego Muzeum Azji i Pacfiku, by poczuć klimat Oceanii.

– 6/06/2016 –

Festiwal ma przybliżyć muzykę, taniec i kulturę Hawajów, Nowej Zelandii, Wysp Wielkanocnych, Samoa i Tahiti. Wśród zaproszonych gości m.in. hawajscy pieśniarze i tancerze. Organizatorzy przewidują pokazy etnicznych pieśni i tańców, warsztaty, wykłady. Gratką dla pasjonatów antropologii będzie pokaz dokumentu „Keepers of the Flame” o trzech rdzennych Hawajkach, które żyły na wyspach w XIX i XX wieku. Będzie też okazja, by spróbować egzotycznych potraw podczas ceremonii dzielenia się jedzeniem Aha ‚Āina. Na posiłek składają się m.in. fioletowe poi z utartej rośliny kalo (bulwy kolokazji jadalnej), uala (słodki ziemniak) i mai’a (odmiana banana) czy limu kala (odmiana alg morskich). Na zamknięcie festiwalu przewidziana jest kolacja w ogrodzie Steff Café Bar. Będzie można spróbować hawajskich przysmaków i posłuchać opowieści z drugiego końca świata.

 

Traditional Hula Dancer, Hawaii, 1996
www.alohafestiwal.pl





comments powered by Disqus