Redakcja

Śniadanie brazylijskie

Café da manhã czyli poranna kawa tak się właśnie nazywa brazylijskie śniadanie, jak możemy się domyślić to kawa jest podstawą pierwszego posiłku Brazylijczyków do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, świeże pieczywo Pao Frances lub Pão de queijo czyli serowe bułeczki, banany i papaya, ulubiony dżem, plaster pysznego sera i kokosowy kuskus Cuscuz de Milho.

– 9/08/2016 –

 

 

Cuscuz de Milho (na dwie osoby)

  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 100 g świeżo tartego kokosa (można użyć suszonych płatków)
  • 3 łyżki cukru kokosowego (można mniej oczywiście)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml melka koksowego
  • 150 ml wody
  • garnek do gotowania na parze.

 

 

1. Mieszamy dokładnie suche składniki.

2. Dodajemy mleko kokosowe i wodę. Mieszamy i odstawiamy na 10 min.

3. Rozgrzewamy garnek, a koszyk do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niego naszą masę, wyrównujemy, nie uciskamy.

4. Gotujemy 15 minut

5. Posypujemy kokosem! Jemy gorące! Buenos dias!

 

Przepis: Maria Przybyszewska, zdjęcie: Krzysztof Kozanowski/magazyn USTA





comments powered by Disqus