Na co dzień, galeria zajmuję się tworzeniem spersonalizowanych ofert dla firm czy marek. Choć brzmi to bardzo formalnie, tak na prawdę chodzi o pokazanie kulinariów w nowym, kreatywnym świetle. Dla Guedes, eksperyment to podstawa.
Jego uosobienie to między innymi ‘Nordic Food Archive’ – kilkuczęściowa rzeźba, którą Guedes zaprezentowała podczas Designmeile, gdzie składniki zamrożono w lodowych sześcianach. Niekonwencjonalna forma ukazania martwej natury, jednocześnie odnosiła się do naturalnego krajobrazu Skandynawii.
Obecnie, Entretempo przygotowuje nowy koncept w ramach ‘Literaturewerkstatt’ – berlińskiego festiwalu literatury i poezji. ‘’Stworzyliśmy 3 rodzaje ‘food poems’, czyli kulinarnych poematów zainspirowanych różnymi autorami. Podane zostaną w formie ‘finger food’ po odczycie każdego z wierszy.’’
Synchronizacja wrażeń emocjonalnych, smakowych i estetycznych to jedna z podstawowych zasad galerii, która zrzeszyła sporą grupę zwolenników. To oni zainspirowali Food Art Week. Pierwsza edycja odbyła się rok temu w Berlinie.
– Idea Food Art Week to możliwość wprowadzania pozytywnych zmian za pomocą jedzenia i sztuki. Każda edycja koncentruje się wokół innego tematu, który odnosi się do obecnej sytuacji społecznej, politycznej czy środowiskowej. W tym roku wybraliśmy ‘food waste’ – tłumaczy Guedes.
Szybki sukces pozwolił, aby inicjatywa powędrowała do miast na całym świecie, przez Zurych, Paryż, aż po Los Angeles. Celem festiwalu jest stworzenie uniwersalnego języka, który w oparciu o dziedziny kulinarne i artystyczne, odzwierciedli ducha czasu,
jednocześnie inspirując zmiany i innowacyjne rozwiązania. Choć brzmi to utopijnie, to właśnie idealistyczne podejście Guedes pozwoliło stworzyć coś na kształt społeczności składającej się z artystów, kucharzy czy teoretyków, którzy uczestniczą w wydarzeniu.
Wrześniowa edycja Paris Food Art Week inspirowała się różnorodnością. Od performensu artystki, Corinne Fhimy, poprzez wykład berlińskiego Sustainable Food Academy, po pokazy filmów dokumentalnych i otwartą kolację organizowaną przez kolektyw Barkin Kitchen.
‘’To nowy ruch społeczny, który szybko zyskał na popularności i będzie się rozwijał. Jedzenie to proste medium. Każdy może się do niego odnieść i zrozumieć. Najbardziej interesuje mnie jak przetłumaczyć koncept zrównoważonego rozwoju poprzez kulinaria i sztukę,’’ dodaje Guedes.
‘Vs.meat’ to temat przyszłorocznej edycji festiwalu, który w sprzyjających okolicznościach, ma szansę odbyć się we Włoszech, Portugalii czy Brazylii. Działanie na globalną skalę to długoterminowy plan Guedes: ‘’Znaleźć odpowiednie osoby do współpracy, które podzielą naszą wizję i przeniosą ją w różne miejsca na mapie – to chyba bardzo duże marzenie.’’
Tekst Marta Knaś
Paris Food Art Week
16.09-18.09.2016
ENTRETEMPO KITCHEN GALLERY
FOODART WEEK
Zobacz też podobne artykuły
Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Pogotowie i wirtualna rzeczywistość
Polska jest w tym roku gościem honorowym Vienna DesignWeek, największego austriackiego wydarzenia poświęconego projektowaniu, które odbędzie się w dniach 28 września – 7 października w Wiedniu. A my będziemy mieli przyjemność ten festiwal odwiedzić i relacjonować go dla was na naszym instargramie. Stay tuned! Festiwal Vienna Design Week, jest organizowany w tym roku po raz 12.
# The ABCs of Polish Design, Vienna Design WeekRóżnica ciśnień
Andrzej Bargiel, właśnie jako pierwszy zjechał na nartach ze szczytu K2, a wcześniej z Broad Peak w Karakorum. Kilka lat temu prześcignął wszystkich w prestiżowym biegu Elbrus Race w klasie extreme, a latem 2016 roku pobił rekord szybkości zdobycia pięciu najwyższych szczytów byłego ZSRR. Andrzej opowiada nam o momentach trudnych, punktach zwrotnych i o tym,
# Andrzej Bargiel