JEMY, MÓWIMY, CAŁUJEMY
WYDARZENIA

Z kuchni do sztuki


Na co dzień, galeria zajmuję się tworzeniem spersonalizowanych ofert dla firm czy marek. Choć brzmi to bardzo formalnie, tak na prawdę chodzi o pokazanie kulinariów w nowym, kreatywnym świetle. Dla Guedes, eksperyment to podstawa.
Jego uosobienie to między innymi ‘Nordic Food Archive’ – kilkuczęściowa rzeźba, którą Guedes zaprezentowała podczas Designmeile, gdzie składniki zamrożono w lodowych sześcianach. Niekonwencjonalna forma ukazania martwej natury, jednocześnie odnosiła się do naturalnego krajobrazu Skandynawii.
Obecnie, Entretempo przygotowuje nowy koncept w ramach ‘Literaturewerkstatt’ – berlińskiego festiwalu literatury i poezji. ‘’Stworzyliśmy 3 rodzaje ‘food poems’, czyli kulinarnych poematów zainspirowanych różnymi autorami. Podane zostaną w formie ‘finger food’ po odczycie każdego z wierszy.’’
 
entretempo4
Synchronizacja wrażeń emocjonalnych, smakowych i estetycznych to jedna z podstawowych zasad galerii, która zrzeszyła sporą grupę zwolenników. To oni zainspirowali Food Art Week. Pierwsza edycja odbyła się rok temu w Berlinie.
– Idea Food Art Week to możliwość wprowadzania pozytywnych zmian za pomocą jedzenia i sztuki. Każda edycja koncentruje się wokół innego tematu, który odnosi się do obecnej sytuacji społecznej, politycznej czy środowiskowej. W tym roku wybraliśmy ‘food waste’ – tłumaczy Guedes.
Szybki sukces pozwolił, aby inicjatywa powędrowała do miast na całym świecie, przez Zurych, Paryż, aż po Los Angeles. Celem festiwalu jest stworzenie uniwersalnego języka, który w oparciu o dziedziny kulinarne i artystyczne, odzwierciedli ducha czasu,
jednocześnie inspirując zmiany i innowacyjne rozwiązania. Choć brzmi to utopijnie, to właśnie idealistyczne podejście Guedes pozwoliło stworzyć coś na kształt społeczności składającej się z artystów, kucharzy czy teoretyków, którzy uczestniczą w wydarzeniu.
 
Wrześniowa edycja Paris Food Art Week inspirowała się różnorodnością. Od performensu artystki, Corinne Fhimy, poprzez wykład berlińskiego Sustainable Food Academy, po pokazy filmów dokumentalnych i otwartą kolację organizowaną przez kolektyw Barkin Kitchen.
 
entretempo1
‘’To nowy ruch społeczny, który szybko zyskał na popularności i będzie się rozwijał. Jedzenie to proste medium. Każdy może się do niego odnieść i zrozumieć. Najbardziej interesuje mnie jak przetłumaczyć koncept zrównoważonego rozwoju poprzez kulinaria i sztukę,’’ dodaje Guedes.
‘Vs.meat’ to temat przyszłorocznej edycji festiwalu, który w sprzyjających okolicznościach, ma szansę odbyć się we Włoszech, Portugalii czy Brazylii. Działanie na globalną skalę to długoterminowy plan Guedes: ‘’Znaleźć odpowiednie osoby do współpracy, które podzielą naszą wizję i przeniosą ją w różne miejsca na mapie – to chyba bardzo duże marzenie.’’
Tekst Marta Knaś
Paris Food Art Week
16.09-18.09.2016
ENTRETEMPO KITCHEN GALLERY
FOODART WEEK

Zobacz też podobne artykuły

Wszystkie wydania ust
  • nr 24

  • nr 23

  • nr 22

  • nr 21

  • nr 20

  • nr 19

  • nr 18

  • nr 17

  • nr 16

  • nr 15

  • nr 14

  • nr 13

  • nr 12

  • nr 11

  • nr 10

  • nr 9

  • nr 8

  • nr 7

  • nr 6

  • nr 5

  • nr 4

  • nr 3

  • nr 2

  • nr 1

Nasze przewodniki po miastach
  • Kraków

  • Lizbona

  • Polskie góry

  • Bangkok

  • Lato

  • Kioto

  • Mediolan

  • Singapur

  • Warszawa