Redakcja

Herbata czy kawa?

Wybór należy od was, ale z pewnością nie będzie łatwy, bo już 15 października na naszym święcie w Warszawie zgromadzą się wyselekcjonowani producenci z mieszankami najwyższej jakości. Z nami zaczniecie dzień od kenijskiego espresso lub aromatycznego dripa. Spróbujecie zielonych, czarnych, kwitnących czy organicznych herbat z dalekich Chin, Indii czy Sri Lanki. W pięknych kolekcjonerskich pudełkach na wagę. Tych popularnych i tych unikatowych. Opowiemy o historii i metodach parzenia, a specjaliści zaproszą na degustację.

– 10/10/2016 –

 

Będziecie mieli okazję zobaczyć mistrzów baristów przy pracy, a właściciele palarni zdradzą sekrety tego, z czego zaparzyć najlepsze napoje. Dowiecie się, nie tylko co, ale również z czego warto pić: do współpracy zaprosiliśmy wytwórców nowoczesnej, designerskiej ceramiki będzie, do nabycia będzie też wiele akcesoriów do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty. Pokażemy też niestandardowe sposoby na wykorzystanie kawy i herbaty – w koktajlach, wypiekach czy olejkach kosmetycznych, o skuteczności których będziecie mogli się przekonać na własnej skórze podczas masażu.

 

To już druga edycja tego święta. Podczas zeszłorocznej udało nam się pobić rekord odwiedzalności Mysiej 3, spotkały się z nami blisko 4 tysiące osób. Od amatorów, stawiających pierwsze kroki w parzeniu kawy i herbaty, do koneserów chcących zgłębić swoją wiedzę dzięki obecności specjalistów z całej Europy.

 

 

detoxikate newby1 aoomi1

 

W trakcie wydarzenia będzie można wziąć udział w warsztatach i wykładach, prowadzonych baristów i właścicieli najciekawszych palarni i kawiarni. Będziemy mogli podpatrywać ich przy pracy, nauczyć się nowych technik parzenia kawy i herbaty oraz posłuchać o światowych trendach w tej dziedzinie.

Plan wydarzenia:

11.00 – otwarcie imprezy dla publiczności

11.00 – Smak, kawa i woda. Podczas warsztatu zapoznamy się z różnorodnością smaków i aromatów w kawie oraz określimy własne preferencje smakowe. Prowadzenie: Forum, wstęp wolny, zapisy: forumcoffee@gmail.com

 

12:15 Domowy barista parzy espresso. W ciągu godziny będzie można posiąść wiedzę o tym, jak zaparzyć w domu profesjonalne espresso, jak zrobić kawy mleczne na bazie espresso i jak je dekorować latte -artem. Prowadzenie: Agata Raczkowska, mistrzyni La Marzocco Barista Challenge / Ministerstwo Kawy, wstęp wolny, zapisy: sekretariat@ministerstwokawy.pl

 

13:30 Spotkanie/warsztat z Filipem Kucharczykiem, Mistrzem Świata Aeropress 2016. Filip opowie o samych zawodach w Polsce i w Dublinie, a w ramach warsztatu nauczy Was swojej metody pracy (przy użyciu profesjonalnych sprzętów i bez nich). Na koniec odbędą się zawody, w których weźmie udział Filip i osoby z publiczności. Czas trwania około 2h. Cena: 75zł. Zapisy: filipkstudio@gmail.com // 536 591 286

 

mosko2 lovitea

 

Święto Kawy i Herbaty, WARSZAWA ul. Mysia 3

15.10.2016; godz.11-19

wstęp wolny!

Więcej informacji: https://www.facebook.com/events/1714644638787937/

 

Specjalną herbaciana kolację w kolaboracji z berlińskim sklepem Paper & Tea przygotuje Michał Gniłka.

 

https://www.facebook.com/events/1714644638787937/

 

ilustracje na plakacie: Katarzyna Bogdańska





comments powered by Disqus