Będziecie mieli okazję zobaczyć mistrzów baristów przy pracy, a właściciele palarni zdradzą sekrety tego, z czego zaparzyć najlepsze napoje. Dowiecie się, nie tylko co, ale również z czego warto pić: do współpracy zaprosiliśmy wytwórców nowoczesnej, designerskiej ceramiki będzie, do nabycia będzie też wiele akcesoriów do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty. Pokażemy też niestandardowe sposoby na wykorzystanie kawy i herbaty – w koktajlach, wypiekach czy olejkach kosmetycznych, o skuteczności których będziecie mogli się przekonać na własnej skórze podczas masażu.
To już druga edycja tego święta. Podczas zeszłorocznej udało nam się pobić rekord odwiedzalności Mysiej 3, spotkały się z nami blisko 4 tysiące osób. Od amatorów, stawiających pierwsze kroki w parzeniu kawy i herbaty, do koneserów chcących zgłębić swoją wiedzę dzięki obecności specjalistów z całej Europy.
W trakcie wydarzenia będzie można wziąć udział w warsztatach i wykładach, prowadzonych baristów i właścicieli najciekawszych palarni i kawiarni. Będziemy mogli podpatrywać ich przy pracy, nauczyć się nowych technik parzenia kawy i herbaty oraz posłuchać o światowych trendach w tej dziedzinie.
Plan wydarzenia:
11.00 – otwarcie imprezy dla publiczności
11.00 – Smak, kawa i woda. Podczas warsztatu zapoznamy się z różnorodnością smaków i aromatów w kawie oraz określimy własne preferencje smakowe. Prowadzenie: Forum, wstęp wolny, zapisy: forumcoffee@gmail.com
12:15 Domowy barista parzy espresso. W ciągu godziny będzie można posiąść wiedzę o tym, jak zaparzyć w domu profesjonalne espresso, jak zrobić kawy mleczne na bazie espresso i jak je dekorować latte -artem. Prowadzenie: Agata Raczkowska, mistrzyni La Marzocco Barista Challenge / Ministerstwo Kawy, wstęp wolny, zapisy: sekretariat@ministerstwokawy.pl
13:30 Spotkanie/warsztat z Filipem Kucharczykiem, Mistrzem Świata Aeropress 2016. Filip opowie o samych zawodach w Polsce i w Dublinie, a w ramach warsztatu nauczy Was swojej metody pracy (przy użyciu profesjonalnych sprzętów i bez nich). Na koniec odbędą się zawody, w których weźmie udział Filip i osoby z publiczności. Czas trwania około 2h. Cena: 75zł. Zapisy: filipkstudio@gmail.com // 536 591 286
Święto Kawy i Herbaty, WARSZAWA ul. Mysia 3
15.10.2016; godz.11-19
wstęp wolny!
Więcej informacji: https://www.facebook.com/events/1714644638787937/
Specjalną herbaciana kolację w kolaboracji z berlińskim sklepem Paper & Tea przygotuje Michał Gniłka.
https://www.facebook.com/events/1714644638787937/
ilustracje na plakacie: Katarzyna Bogdańska
Zobacz też podobne artykuły
Parzymy i przelewamy!
Już w najbliższą sobotę, 17 października zapach parzonych liści herbaty i palonych ziaren kawy obudzi zaspaną Warszawę. Wraz z nadejściem pierwszych jesiennych dni miejsce letnich lemoniad i cydrów zajmą dwie królowe: kawa i herbata. A goście naszego festiwalu będą mogli spotkać pod jednym dachem najciekawsze kawiarnia, palarnie, herbaciarnia z Polski i z Europy. Z nami
# Filtry Cafe, herbata, kawa, Mysia 3, Papier and Tea, Polska, Święto Kawy I Herbaty, The Barn, WarszawaPrzewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Kawa, herbata i ceramika
Już po raz trzeci zapraszamy na Święto Kawy i Herbaty! Jesteśmy miłośnikami dobrej jakości ziaren kawowych i liści herbacianych. Interesują nas rożne metody parzenia, od tych tradycyjnych, po awangardowe, które poznaliśmy wraz z nadejściem trzeciej fali kawy. Wiemy, że wielkie znaczenie ma też to, w czym pijemy nasz ulubiony napój, dlatego od pierwszej edycji naszego
#Kawa, rośliny i sport
Cała kawiarnia tonie w kwiatach, rośliny stoją na podłodze, w oknach. Przy wejściu mały gąszcz, w nich ukryte dwa fotele. W tej roślinnej enklawie można się zaszyć, by wypić perfekcyjne espresso lub aromatycznego dripa, zjeść domowe, jeszcze ciepłe pain au chocolat albo delikatny sernik. Poczytać, posiedzieć, pomyśleć. I spotkać przemiłych właścicieli, Anię i Kubę. USTA
# Ana Markowiak, Błażej Stempin, Brisman, coffee, kawowoy bar, Kuba Markowiak, Mateusz Gaca, Piece of Cake, Poznań, Ralf Rüller, rośliny, seks, The Barn