Znajdziecie ją na niezbyt turystycznej Potsdamer Straße (kilka kroków od niszowego Andreas Murkudis, o którym pisałem w przewodniku po Berlinie). Nazwa restauracji jest związana z tytułem dziecięcej książki, do której Klett czuje ogromny sentyment – chodzi o ukochaną „Panamę” Janosch’a. Wchodząc do środka, nie znajdziemy tutaj dosłownego klimatu związanego z kulturą Panamy, z wyjątkiem paru palm i kaktusów. Ale samo wnętrze jest świetne, jasne i nowoczesne. Zaprojektowało je dizajnerskie studio Karoline Butzert i Nory Witzigmann. Panama to dwupiętrowy lokal o eklektycznym charakterze. Meble komponują się z sztuką berlińskich artystów – mamy tu fotografie Juliusa von Bismarck’a oraz gigantyczną, neonową kość Kremima Seiler.
Szefową kuchni jest Sophia Rudolph (wcześniej sous chef w gwiazdkowy Rutz), która ma słabość do lokalnych produktów i łączenia ich w niecodzienny sposób. Menu jest podzielone na small things, raw, leaves, grains & vegetables, meat & fish oraz desserts. Wszystkie dania są stosunkowo małe, więc zalecamy zamówić parę różnych pozycji, którymi będziemy mogli się dzielić z innymi. Dopiero wtedy naprawdę odczujemy kulinarną magię Panamy. Słonowodna krewetka z borówkami, słynne Panama empanadas lub ziemniak z ognia podawany z szynką Iberico i śledziem. Taki zestaw rzeczywiście pobudza kubki smakowe. Tatar z dziczyzny serwowany z piklowanymi grzybami shiitake jest warty skosztowania, tak jak prostsze, ale i tak wyśmienite domowe risotto.
Nic dziwnego, że Panama stała się jednym z najmodniejszych punktów na kulinarnej mapie Berlina. Restauracja pracuje dopiero od szóstej wieczorem i trzeba mieć ogromne szczęście, by zjeść u bez rezerwacji. A warto wstąpić choćby na drinka przy barze!
Panama, BERLIN, Potsdamer Straße 91
www.oh-panama.com
tekst: Edward Kanarecki, zdjęcie: Philipp Langenheim & Corina Schadendorf
Zobacz też podobne artykuły
Kto był naj?
Wiosenna edycja Festiwalu Restaurant Week “Emocje na talerzach!” dobiegła końca. W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce, przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób. Z dumą ogłaszamy wyniki Festiwalu! Już od 25 sierpnia do 3 września odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Weeka w Warszawie, natomiast kolejna ogólnopolska edycja Festiwalu Restaurant
#Letni przewodnik po Berlinie
Dzisiaj zapraszamy was do Berlina – odkrywamy pięć miejsc, które warto odwiedzić tego lata! Od czasu kiedy dwa i pół roku temu w pierwszym numerze UST zrobiliśmy nasz przewodnik po stolicy Niemiec sporo się tam zmieniło. Dziś z Edwardem Kanareckim wybieramy się do kawiarni w starej aptece i do concept store’u w mało eleganckiej dzielnicy.
# Andreas Murkudis, Berlin Guide, OraW mieście smoka. Przewodnik po Krakowie 2020
Dawno nie zaglądaliśmy do Krakowa – wybieramy się więc na południe, by sprawdzić czy krakusi nadal bawią się na imprezach w piwnicach kamienic, chodzą ze znajomymi na pole, a towarzyskie serce miasta bije na Kazimierzu. U schyłku letniego sezonu meldujemy się w mieście smoka, by sprawdzić, dokąd zaprowadzą nas lokalsi, by dobrze zjeść i wypić
#Alchemiczka
Jej obrazy i instalacje znajdują się w kolekcjach Muzeum Pompidou w Paryżu, nowojorskiego MoMA czy Tate Modern w Londynie. The New York Times umieścił właśnie Paulinę Ołowską, podsumowując rok w gronie najważniejszych 28 kreatywnych postaci kultury w 2016 roku obok m.in Michelle Obamy, Isabelle Huppert, Donatelli Versace, Lady Gagi czy Tom Ford. Niestety w Polsce mówi i pisze
#