Słońce wschodzi nad Poznańską, wasze deli się otwiera dosyć wcześnie, bo o 7, co będziemy mogli u Was zjeść?
Nasze menu to ciepłe owsianki i jaglanki w pięciu różnych wersjach, birchery, czyli namaczane przez noc owsianki na zimno, superfoods latte na bazie m.in. ashwagandhy, kurkumy, macy oraz wybór smoothies skomponowanych przez Kasię, która od dwóch lat tworzy markę Detoxikate, oferującą zestawy detoksów opartych właśnie na koktajlach. Oferta na pewno będzie zmieniać się sezonowo, w okresie jesienno-zimowym rozgrzewamy i dodajemy energii, latem będziemy orzeźwiać i chłodzić.
Warszawa cierpi na brak dobrych śniadań, dlaczego?
Good Start to nie tylko śniadania, bo owsianka i koktajl to genialny zastrzyk energetyczny o każdej porze dnia. Ale startujemy wcześnie, bo chcemy dać ludziom to, czego przygotować sami najczęściej nie mają czasu. Poranki to pęd i milion rzeczy pozornie ważniejszych niż jedzenie, dlatego ciekawa oferta w menu w warszawskich lokalach zaczyna się od lunchu. Wszystkie nasze dania są w wersji na wynos, żeby nasi klienci mogli zawsze mieć pod ręką coś pysznego i pożywnego.
Obie jesteście modelkami, jak to przekłada się na wasze podejście do jedzenia?
Doskonale wiemy, jakie są sterotypy na temat modelek! Jedno jest pewne: jesteśmy przyzwyczajone do tego, by wnikliwie przyglądać się temu, co jemy. Ciało szybko reaguje na to, co się mu podaje. Nie da się dobrze w nim czuć, zarówno fizycznie i psychicznie, bez dobrego jedzenia. Podobnie jak wielu ludzi w Warszawie żyjemy intensywnie i stołujemy się głównie na mieście. Każda z nas długo mieszkała zagranicą i przywykłyśmy do tego, że będąc w Paryżu czy Nowym Jorku nawet w biegu mogłyśmy zjeść coś, co jest przepysznym paliwem na resztę dnia. Tu przeważnie kończyło się na nudnej kanapce. Postanowiłyśmy to zmienić. Nasze menu testowałyśmy na różnych grupach zawodowych (śmiech) i gwarantujemy, że będzie smakować nie tylko modelkom!
Poza tym, że zdrowe składniki, co jeszcze jest warunkiem dobrego śniadania?
Zdecydowanie klimat miejsca, w którym się je jada! Dlatego z taką dbałością podeszłyśmy do strony wizualnej lokalu. Nasza architektka, Zuza Bujacz-Jaworska stworzyła naprawdę wyjątkowy projekt, wykorzystując każdy centymetr tej stosunkowo niewielkiej przestrzeni.
Startujecie na Poznańskiej w samym centrum kulinarnej Warszawy, macie tremę?
Ostatnie tygodnie to intensywna praca i pełne spektrum emocji. Na szczęście cały czas dostajemy od ludzi masę dobrej energii i wsparcia, a to w połączeniu z realizowaniem pasji jest świetnym reduktorem stresu.
Kto zaprojektował waszą identyfikację?
Kuba Bujas i Krzysztof Kosz z LAF Management.
Da się wasze śniadanie zamówić do łóżka?
Jasne, z przyjemnością je dostarczymy. Można je również zamówić dzień wcześniej do odbioru w Deli o konkretnej godzinie, żeby zgarnąć je bez stania w kolejce. Zapraszamy!
K1 i K2 – to wasze koktajle, mamy nadzieję, że pozwolą nam wejść codziennie na najwyższy szczyt. Trzymamy za was kciuki.
Good Start Deli || Warszawa
ul. Poznańska 5
https://www.facebook.com/events/1914057818609671/
Zobacz też podobne artykuły
Przewodnik po Warszawie
Od pierwszego numeru UST, w którym prezentowaliśmy Berlin, i drugiego, gdzie pojawił się Poznań, opublikowaliśmy już 21 przewodników po miastach w Polsce i za granicą. Nie było wśród nich dotychczas Warszawy, choć odpowiedni bedeker jej się należy, a tutejsze miejsca znamy świetnie – ze wszystkimi ich niuansami; nie raz obserwowaliśmy jak powstają, znamy ich zawikłane
#Szkoła w akcji
Warsztaty z zakresu prawidłowego żywienia dla 1200 dzieci, rodziców i opiekunów, przeszkolenie 35 edukatorów kulinarnych, prowadzących zajęcia dla dzieci i 65 pracowników zkolnych stołówek –takimi wynikami za ubiegły rok może pochwalić się Fundacja „Szkoła na widelcu”. Dzięki wsparciu finansowemu z Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich udało się przeprowadzić program edukacji kulinarnej w 12 jednostkach oświatowych w Warszawie.
# Grzegorz Łapanowski, Szkoła na widelcuKlopsiki mamusi
Leniwe z solą to smak, który Rutu Modan ma zakodowany w genach. Ale żeby się o tym dowiedzieć, musiała przyjechać do Polski. Izraelska rysowniczka komiksów opowiada, dlaczego jednak zdecydowała się poznać ojczyznę swoich przodków.Kiedy pierwszy raz byłam w Tel Awiwie, w małej księgarni na ulicy Shenkin znalazłam jej debiutancki komiks „Rany wylotowe”. Był narysowany tak
# Dad Runs Away with the Circus, Exit Wounds, Hanoch Levin, Keret, Kultura Gniewu Rutu Modan Zaduszki Property, Lazy Dumplings, Leniwe, Lwowska, Przysmak, Tel Aviv, Wanda WrzeszczSEKRETNE SŁOWO NATALII LL
Seks? Sztuka? Sen? Legenda wrocławskiego cool generation zdradza nam swoją receptę na długowieczność. I opowiada o tym, jak powstawały jej słynne prace z cyklu „Sztuka konsumpcyjna”. Drzwi hotelowego apartamentu otwiera energiczna blondynka w ciemnych okularach. Czarna marynarka, młodzieńczy krok. 78 lat? To niemożliwe. Od pierwszych minut spotkania jesteśmy oczarowani jej energią, otwartością, śmiechem. Zostało kilka godzin do
# akt, Andrzej Lachowicz, Chwałczyk, CSW, Ludwiński, Natalia LL, sztuka, Sztuka konsumpcyjna, Wrocław